Читај ми!

Велика награда Међународног тријенала графике "Art European Prize" у Кракову додељена Николи Радосављевићу

Програмски директор Музеја жртава геноцида, истакнути графичар Никола Радосављевић добио је велику награду 23. Међународног тријенала графике "Art European Prize" у Кракову.

У питању је једна од најпрестижнијих награда у свету у области визуелних уметности која се додељује једном у три године за свеобухватна достигнућа у графичкој уметности.

Награда је једногласно додељена Николи Радосављевићу за полиптихалну графичку инсталацију под називом "Ћелија" изведену у техници класичног линореза на папиру, димензија шеснаест пута два метра.

Централна изложба Међународног тријенала савремене графичке уметности отворена је у петак у Кракову, саопштио је Музеј жртава геноцида.

На овогодишњем тријеналу, под кустоском темом МОМЕНТУМ, стручни жири у саставу Енрике Чагоја (САД), Грегори Хандрек (Пољска), Трејси Хил (Велика Британија), Јан Стефан Петерсон (Норвешка-Шведска) и Марта Ана Рачек Карц (Председница одбора Међународног тријенала графике, Пољска) бирао је између неколико стотина графичких уметника из целог света и након селекционог процеса спроведеног у три фазе, који је трајао од новембра 2023. до фебруара 2024. године, одабрао укупно 120 уметничких дела која ће бити представљена на централној изложби Тријенала.

Art European Prize је главна награда ове међународне изложбе која се додељује једном у три године за свеобухватна достигнућа у графичкој уметности.

Никола Радосављевић, рођен 1991. године у Ужицу, дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду, одсек примењене графике, атеље графика и књига, 2014. године.

Мастер студије завршио је на истом факултету, графички одсек, 2015. године. Докторирао је на студијама Факултета примењених уметности у Београду, одсек примењених уметности и дизајна, 2020. године, на тему књиге уметника и новомедијских графичких пракси.

Друге мастер студије завршио је на графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Београду 2022. године у класи Владимира Вељашевића. Финалиста награде Мангелос за 2023. годину.

Добитник је више националних и међународних награда у области цртежа и графике. Учествовао је на више колективних, а реализовао је 45 самосталних изложби у земљи и иностранству.

Поред осталог, добитник је награде Велики печат Галерије графичког колектива у Београду 2022. године, награде Златна игла УЛУС-а за 2022. годину и Златне игле Међународног бијенала суве игле у Ужицу 2023. године.

Ово је Радосављевићево друго учешће на овој најпрестижнијој изложби у свету након 2019. године када се први пут на истој представио линорезима из изузетно успешног графичког циклуса под називом "Историја додира".

 

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије