Филозофија спаса и естетизација отпада

Културе спаса обично долазе из религија. Али са убрзаним климатским променама, свака грана човековог ангажмана стоји под притиском да изради властити план за овоземаљски спас.

Како је градња одговорна за скоро 80 одсто глобалних емисија угљен-диоксида и 50 одсто светског отпада, има смисла да се крене одатле.

„Најбољи савезник сваке градње је рационално планирање средстава. Када архитекте раде у изобиљу, губе дисциплину и почињу да фантазирају. Код градње је увек добро знати границе, докле може да се иде. Али појам 'штедљивих простора' у архитектури не значи смањивање квалитета живљења, само ниске трошкове градње и одржавања“, каже кустос Адолф Штилер.

Изложба користи метод из концептуалне уметности – скромна визуелност, богата идеја.

Концепт је овде у естетици нових материјала направљених од старог и одбаченог. Где год се погледа, лепи отпад. Ништа није оно што се чини да јесте – терацо је од картона, керамика од пластике, цигле од сена, цемент од индустријских гасова, а ве-це је хемијска фабрика. Млади „Студио Колизија“ промовише рециклирање и "upcycling" као главну уметност будућности.

„Постоји много вредних ствари које се бацају. Зашто данас друштва цене само ново? Немогуће је рециклирати све, али много тога може; метал и дрво увек“, истиче Лара Хофбауер из „Студија колизија“.

Испод филозофије спаса и естетизације отпада стоји план конкретне архитектуре такозваних плус-кућа, које стварају добро темперисане просторе код себе и око себе.

„Плус-плус-плус се односи на технике којима се зграде претварају у постројења за производњу енергије. Такозване 'пасивне куће' су и до сада биле енергетски самодовољне, али нова генерација тог типа производи енергију као мини електрана. Преко дубинских сонди и пумпи оне су са околином повезане у циркуларни систем топлих вода. Знање и техника већ постоје, потребни су план и воља“, наводи Штилер.

Све је више изложби које веднују штедљиво и домаћинско понашање. То је већ читав један тренд на делу: Како са планетом Земљом постићи нови споразум о коришћењу природних ресурса.

Изложбе као ова раде исто оно што и еколошки покрети као "Frideys for Future" и "Next Generation" – само без насиља.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије