Читај ми!

Супермасивна црна рупа се врти четвртином брзине светлости – и то је прилично споро!

Тим астронома успео је да израчуна брзину ротирања далеке супермасивне црне рупе захваљујући случајном сусрету са оближњом звездом, коју је брзо уништила.

Све црне рупе се врте, а ротација се развија у зависности од интеракција са осталом материјом у свемиру. Оне које расту нагомилавањем материје се брже врте, док оне које расту спајањем са другим масивним објектима се најчешће успоравају.

У недавном истраживању, астрономи су успели да закључе ротацију супермасивне црне рупе мерећи клаћење њеног акреционог диска након што је уништила звезду.

Утврдили су да се црна рупа врти брзином од око четвртине брзине светлости, што је споро – барем када се ради о црним рупама.

„Брзина окретања црне рупе је повезана са њеном еволуцијом. Примера ради, црна рупа која је расла постепеним нагомилавањем гаса током милијарди година обично се врти изузетно брзо, док су оне које су нарасле спајањем са другим црним рупама спорије“, објашњава Дираж Пашам, астроном са Института за технологију у Масачусетсу.

Црне рупе су подручја простора и времена са гравитационим пољима толико снажним да чак ни светлост не може да побегне када достигне тачку без повратка. Због огромне масе и јаке гравитације оне привлаче материјал и свемирске објекте што омогућава научницима да их проучавају из тих интеракција.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије