Читај ми!

Crna čokolada za bolji vid

Tim britanskih naučnika nedavno je otkrio da konzumiranje crne čokolade povoljno utiče na vid. Rezultati istraživanja su pokazali da flavanol, kojim je bogat kakao, poboljšava dotok krvi u mozak i u mrežnjaču oka.

Konzumiranje crne čokolade povoljno utiče na vid, pokazala je najnovija studija naučnika sa britanskog Univerziteta „Riding".

Autori studije testirali su vid 30 muškaraca i žena između 18 i 35 godina, nekoliko sati pošto su pojeli čokoladu normalne veličine.

Test je urađen dva puta, prvi put učesnici u istraživanju su jeli crnu čokoladu, a drugi put belu. Razlika ove dve čokolade je u količini flavanola, prirodnog sastojka koji se nalazi u kakaou.

Ovog sastojka ima još u grejpfrutu, crnom vinu, zelenom čaju i jabukama.

Da bi izbegli netačne rezultate, naučnici su ispitanicima rekli da im mere količinu masti u krvi nakon unošenja čokolade u organizam.

Nakon što su pojeli crnu čokoladu, učesnici u studiji su pokazali najbolje rezultate na testovima za proveru vida i mentalnih sposobnosti.

Naučnici tvrde da je ishod istraživanja ovakav, jer flavanol, koga u beloj čokoladi ima samo u tragovima, poboljšava dotok krvi u mozak i u mrežnjaču oka.

U prethodnim studijama, naučnici su otkrili da crna čokolada smanjuje holesterol i dobro utiče na trombocite i da bi kakao mogao biti važan deo zdrave ishrane za ljude sa kardiovaskularnim bolestima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 12. август 2025.
32° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом