Пробуђени страхови код комшија

У светлу дешавања у јапанским нуклеаркама, пробуђени стари страхови о сигурности нуклеарне енергије у земљама региона. Док словеначка агенција за нуклеарну енергију тврди за централу "Кршко" да је изграђена "крајње озбиљно", бугарски министар тражи нове гаранције о сигурности будуће електране "Белене".

Словеначка агенција за нуклеарну безбедност саопштила је да је једина словеначка нуклеарка "Кршко" изграђена "крајње озбиљно", када је реч о безбедности од могућих земљотреса.

Директор агенције Андреј Стритар је нагласио да је свака нуклеарна централа, па тако и "Кршко", изграђена у складу са највишим принципима безбедности од земљотреса и других природних непогода.

Словеначки министар за животну средину Роко Жарнич пренео је Савету ЕУ за животну средину у Бриселу да је нуклеарка "Кршко" безбедна и да је њен надзор добар.

"Могли бисмо рећи да не постоји опасност, чак ни у случају земљотреса", рекао је словеначки министар који је у Бриселу одговарао на питања својих европских колега о безбедности словеначке нуклеарне електране, у светлу нуклеарне хаварије изазване земљотресом у Јапану.

Стритар је, такође, рекао да предлог да се у европским нуклеарним централама врше тестирања на отпорност од земљотреса има смисла, иако се ради само о политичкој идеји, али да не види како би то могло да се изведе.

Несигурност у Бугарској

И поред уверавања стручњака да у европским земљама нема те опасности каква постоји у Јапану, бугарски министар енергетике Трајче Трајков затражио је од руске компаније "Росатом" која треба да гради нуклеарку "Белене", допунска објашњења и гаранције.

Руска компанија "Росатом" изненађена је изјавом бугарског министра, наводи се у саопштењу достављеном медијима и истиче да бугарски министар на основу службеног положаја треба да зна да пројекат "Белене" нуди реакторе генерације 3, сертификоване сагласно захтевима европских организација ЕУР".

"Они поседују уникатну опрему за пасивну и активну заштиту безбедности која се не може упоредити ни са једним сличним реакторома. Заштитни омотач реактора може да издржи пад авиона изнад 400 тона, а блокови на основу захтева Међународне агенције за атомску енергију могу да издрже земљотрес јачине седам степени Рихтерове скале", наводи се у саопштењу.

Бугарска је после затварања прва четири, од укупно шест реактора једине нуклеарке "Козлодуј" донела одлуку о изградњи нове атомске централе "Белене".

Нова централа ће имати два реактора јачине од по 1000 мегавати, а изградња је поверена руској компанији "Атомстројекспорт".

Уверавања стручњака

"Проблеми који су задесили јапанску нуклеарку у Фукушими мало су вероватни за бугарску атомску централу 'Козлодуј'" сматрају стручњаци.

Најмање из два разлога, изграђена је у сеизмолошки стабилном региону и поседује сасвим другачију реакторску заштиту.

Бугарски реактори пројектовани су тако да могу да издрже земљотрес јачине седам степени Рихтерове скале, јер је то, како сматрају стручњаци, максимум јачине потреса који се може очекивати на подручју Бугарске.

Иначе, у региону Балкана активно је девет нуклеарних електрана у: Мађарској четири, Румунији и Бугарској по две и Словенији једна. 

Бојазни и жестоке полемике широм Европе и света о сигурности нуклеарне енергије у центру су пажње због збивања у Јапану.

Услед нестанка струје после земљотреса престали су да раде системи хлађења у неким реакторима у нуклеарним централама Фукушима 1 и 2, па је дошло до прегревања реактора.

Јапанска агенција за нуклеарну безбедност искључила је могућност да у нуклеарним централама Фукушима, дође до катастрофе попут оне која се догодила 1986. године у Чернобиљу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије