Читај ми!

Реакције на оставку директора Спомен-подручја Јасеновац - следи ли редизајн историје

Историчари у Хрватској реаговали су на оставку коју је поднео директор ЈУСП Јасеновац Иво Пејаковић рекавши да је очигледно да се мења наратив о том логору. Председник Савета ЈУСП Јасеновац Фрањо Хабулин и историчар Иво Голдштајн страхују да ће на ту позицију доћи особа са ревизионистичким ставовима о НДХ и овом усташком логору из Другог светског рата.

Након што је Иво Пејаковић поднео оставку на место директора Јавне установе "Спомен-подручје Јасеновац", председник Савета овог меморијалног центра Фрањо Хабулин и историчар Иво Голдштајн, како преносе хрватски медији, страхују да ће, под притиском Домовинског покрета, министарка културе Нина Обуљен Коржинек на ту позицију именовати особу која ће бити попустљивија према ревизионистичким ставовима о том усташком логору и генерално НДХ.

При том, Фрањо Хабулин је уверен да је намера постојала да се овако нешто спроведе и да је "све припремљено". 

Наводи и да се Пејаковићева оставка није смела догодити.

"Ја ћу направити све како бих је ипак спречио, те да он и даље буде директор. Разговарао сам с њим, нажалост, стекао сам утисак да је Иво одлучан у оставци", рекао је председник Савета те установе.

Пејаковић дао оставку после текста Гајгера

Пејаковић је потврдио је да је оставку на место директора ЈУСП Јасеновац поднео након што је прочитао текст историчара Владимира Гајгера о неким фактографским грешкама на веб страници ове институције.

Гајгер није јуче хтео да коментарише оставку којој је повод био његов текст.

"Све сам написао у том чланку. Нисам ни срећан ни несрећан Пејаковићевом оставком, коју ја нисам тражио", навео је Гајгер.

Историчар Голдштајн, који никако не спада у истомишљенике са Гајгером, каже да текст на интернет страници ЈУСП Јасеновац није научни рад, а да је Гајгер познат по методи "сецирања текстова".

"Текст који је анализирао Гајгер је прегледног карактера, то није научни рад. Он је познат по методи сецирања текстова на начин да броји сваки зарез или упитник, као и вађењу ствари изван контекста", казао је Голдштајн.

Пејаковић се супротстављао тезама неоусташа

Оно што је, према његовим речима битно је да је читава халабука која се створила – "свињарија".

Историчар Иво Голдштајн тврди да је јасна намера минирања Спомен-подручја Јасеновац и да је требало нешто пронаћи као повод за оставку Пејаковића.

"Али, прича тек сада почиње, именоваће се нови директор, а Пејаковић је човек који се супротстављао тезама неоусташких пропагандиста да у НДХ није било геноцида над Србима", навео је Голдштајн.

Голдштајн каже да би последица оставке Пејаковића могла бити долазак директора који се неће томе супротстављати.

"Сви већ видимо шта ради нова власт ХДЗ-а и Домовинског покрета. Мења се наратив о логору Јасеновац, у ДП-у има људи који би радо редизајнирали историју", навео је историчар.

недеља, 16. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије