Читај ми!

Наставља се акција бесплатних превентивних прегледа, укључена и провера деце

Министарство здравља саопштило је да у недељу, 26. маја наставља акцију бесплатних превентивних прегледа грађана, а по први пут и деце, у циљу ране дијагностике и промоције превенције.

Физијатријски прегледи деце предшколског и школског узраста биће организовани од 8 до 17 сати у свим здравственим установама, којима ће бити прегледани кичма, стопала и целокупни локомоторни систем, наводи се у саопштењу. 

Сви грађани, такође, у истом периоду могу без здравственог осигурања, заказивања и упута  у некој од 200 здравствених установа могу да провере крвну слику и хормоне штитасте жлезде, измере крвни притисак, обаве пулмолошки преглед и ураде тумор маркере простате.

Министарство наводи да ће сваком грађанину старијем од 50 година и са пушачким стажом дужим од 30 година биће обавезно урађен и рентген плућа. 

Пацијенти код којих се уоче неправилности приликом прегледа или у резултатима, биће у току наредне недеље упућивани на даљу дијагностику и прегледе.

Протекле недеље је 23.000 грађана обавило превентивне прегледе, а код њих 1.800 уочене су здравствене неправилности и послати су на даљу дијагностику и лечење, подсећа Министарство.

Aпелoвало је, такође, на родитеље деце предшколског и школског узраста, која услед недовољно физичке активности и увећања времена које проводе испред екрана мобилних телефона, све чешће имају проблеме локомотроног система, односно кичменог стуба.

Листа здравствених установа које учествују у акцији са врстом прегледа који ће бити обављани у свакој установи биће истакнута на званичној интернет страници Министарства здравља.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије