Читај ми!

Додик: Не прихватамо резолуцију, предложићемо раздруживање

Милорад Додик, председник Републике Српске рекао је у Сребреници да је Босна и Херцеговина доведена у највећу политичку кризу из које неће изаћи. Резолуцију нећемо прихватити, а Српска ће, каже, сачинити извештај о кршењу Дејтонског споразума и Федерацији упутити споразум о мирном раздруживању. Премијер Радован Вишковић поручује да мирно раздруживање није сецесија.

"Сребреница је дио Републике Српске, не стидимо се овог мјеста, ово је мјесто у којем живе часни и поштени људи различитих националности". Овако је Милорад Додик почео обраћање након седнице републичке Владе у Сребреници.

Рекао је да уважава бол и белих и црних марама и да се са пијететом треба односити према свим жртвама. Али оно што неће прихватити је, каже резолуција о Сребреници и настојања за ревизијом историје.Ту, каже Додик нема сарадње.

"Зато ћемо приступити изради информације о кршењу Дејтонског споразума, предочити је Скупштини у наредник 30 дана и предочити наш приједлог Споразума о раздруживању. Желимо да на миран начин разговарамо са партнерима у Федерацији да кажемо разлоге због којих желимо да се разиђемо и да се вратимо суверенитету РС", поручио је Додик.

Вишковић: Мирно раздруживање није сецесија

Да ће споразум о мирном раздруживању републичка Влада сачинити у наредних 30 дана потврђује премијер Радован Вишковић. Такав ће каже бити прослеђен Сарајеву.

"Не желимо сукобе. Ово није сецесија, мирно раздруживање није сецесија. Ако нас неко сматра геноцидним народом, нема разлога за суживот",  истиче Радован Вишковић председник Владе РС.

Подршку за раздруживање Српска ће тражити од пријатељских земаља али и на Сабору у Београду.

Шта је циљ резолуције

Сребреница је каже Додик одавно политичка тема, а резолуцијом сада желе да српском народу припишу колективну одговорност. БиХ је зато у највећој политичкој кризи из које, каже неће изаћи.

"Шта је циљ ове резолуције? Да ви нама наметнете, да ми сада то, зато што није обавезујућа резолуција прихватимо као такву. Е нећемо. Одмах вам кажем да нећемо. Неће ући у школске програме, нећемо обиљежавати 11 јул као ваш дан, нећемо обиљежавати ништа што тамо пише", наглашава Додик.

Положени су венци за више од три и по хиљаде убијених Срба у Братунцу и Сребреници, али не и у Меморијалном центру Потпочари, јер то нису дозволили.

Договорено је и да се разговара о успостављању заједничког датума обележавања страдања свих народа у Сребреници.

У овој и наредној години из буџета за Сребреницу и Братунац биће издвојено по десет милиона марака.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије