Производња струје по плану

За првих осам месеци произведено 23,9 милијарди киловат-сати струје, што је око два одсто више од плана. Забележен раст потрошње од 240 милиона киловати, 1,5 одсто више од планираног. Извезено милијарду киловат-сати струје, рекао први човек ЕПС-а Драгомир Марковић.

Електропривреда Србије произвела је за првих осам месеци ове године 23,9 милијарди киловат-сати електричне енергије, што је око два одсто више од плана, а за 0,4 одсто више у односу на исти период прошле године, изјавио је генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић.

Око 15,3 милијарде киловат-сати струје произведено је у термоелектранама, а око 8,6 милијарди киловат-сати у хидроелектранама, где је остварен велики раст производње, захваљујући повољним хидрололошким условима у овој години, рекао је Марковић у интервјуу Танјугу.

У досадашњем периоду године забележен је и раст потрошње струје од око 240 милиона киловат-сати, или 1,5 одсто више од плана, а та потрошња је у односу на исти период 2009. године већа за 550 милиона киловат-сати, или за око 2,5 пута.

"Раст потрошње на високом и средњем напону је у периоду од првог до седмог месеца 2010. године већи за око осам одсто у односу на исти период прошле године, што може указивати на већи раст производње у привреди Србије у односу на статистичке податаке, који кажу да је тај раст око пет процената," рекао је Марковић.

Он је, међутим, напоменуо да може бити и других елемената који утичу на раст потрошње струје, као што је, на пример, пад производне ефикасности у фабрикама због чега троше више струје, а могуће је и да су током зимских месеци фабрике више загрејаване.

Производни резултати ЕПС-а у овој години су, како је рекао Марковић, омогућили компанији да у 2010. извезе око једну милијарду киловат сати струје.

Када је реч о реорганизацији ЕПС-а, Марковић је истакао да је направљен нацрт стратегије ЕПС-а за реорганизацију, која још није прошла верификацију надлежних органа ЕПС-а и најавио да ће се од овог месеца кренути офанзивније у том послу, ради постизања веће пословне ефикасности компаније.

Реорганизација је, према његовим речима, дугорочан процес, који је пред ЕПС-ом и који, између осталог, подразумева и снимање сваког радног места и дефинисање потребног броја радника.

Марковић је објаснио да постоје разни начини да се реорганизација спроведе без драматичног отпуштања радника, јер постоји могућност прерасподеле посла, преквалификација, а значајан је и проценат природног одлива кадрова и низ других мера које уопште не морају да воде ка отпуштању запослених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије