Читај ми!

Нижи рачуни за струју преко соларних панела – исплати ли се инвестиција

Број оних који производе електричну енергију из соларних панела достигао је 3.100. Велико интересовање поспешиле су субвенције, смањење пореза и накнада. Тражи се и решење за брже прикључење на мрежу.

Струју из соларних панела у Србији већ производи 2.200 домаћинства, а остали су предузећа, фабрике, школске и друге установе, као и више манастира.

Стицајем статуса купац-произвођач постали су енергетски независни, смањују рачуне за електричну енергију и доприносе зеленој транзицији земље.

"За годину и по дана број купаца-произвођача је порастао седам пута, док се инсталисана снага повећана за 8,5 пута. Домаћинства, што се тиче снаге, сада могу да подижу соларне електране снаге 10,8 киловата, а остали купци од 150 киловата", каже Маја Вукадиновић, помоћница министарке енергетике.

Анализе показују да просечне потребе једног домаћинства може да покрије уградња шест киловата.

Та инвестиција кошта око 7.000 евра, а субвенције државе покривају половину трошка.

Шта је купцу потребно

Вишак струје може се испоручити електроенергетском систему, док стручњаци саветују да уградња панела мора да буде исплатива.

"Купац-произвођач, када уграђује, требало би да види колико троши на годишњем нивоу и да одабере пе-ве систем који ће толико и производити", указује др Дарко Шошић, професор на Електротехничком факултету у Београду.

Ивана Ђорђевић, директорка Сектора за упрвљање купцима-произвођачима у ЕПС-у објашњава да ако има било какву инвестицију од онога што њему заиста треба, не може да види праве ефекте.

"Време повраћаја те инвестиције ће бити много дуже", поручује Ђорђевићева.

Већа контрола

У Електродистрибуцији кажу да на прикључење чека 2.100, а четвртина су домаћинства и четири стамбене заједнице. Предлажу и већу контролу радова на терену.

"Треба да се уведе сертификација извођача радова. Од почетка смо се за то залагали. Извођач радова са својим лиценцама гаратује квалитет материјала, опреме и извођење радова", наводи Предраг Матић, директор Дирекције за планирање и инвестиције у "Електродистрибуцији".

Министарство енергетике формирало је тим који ради на новим решењима. Они ће поједноставити процедуру и убрзати прикључење купаца-произвођача електричне енергије на електромрежу.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије