Читај ми!

Европски комесар за пољопривреду: Чекамо Србију и српске фармере, надамо се да ћете се ускоро придружити ЕУ

Протеклих дана Нови Сад је био престоница пољопривреде. Склопљени су бројни послови и одржане радионицe о томе како искористити ИПАРД новац за рурални развој Србије. Eвропски комесар за пољопривреду Јанош Војчеховски открива за РТС да ли је српски пољопривредник уједно и европски, али и истиче да је велика шанса за Србију у преради поврћа и воћа.

Чекамо Србију и српске фармере и надамо се да ћете се ускоро придружити ЕУ, поручује у интервјуу за РТС европски комесар за пољопривреду Јанош Војчеховски.

Kада говоримо о српском извозу у Европску унију, углавном је реч о примарним пољопривредним производима. Не извозимо прерађену храну, да ли би то могло да се промени?

У праву сте да Србија највише извози житарице. За успех у пољопривреди важан је развој прехрамбене индустрије, а велика шанса за Србију је у преради поврћа и воћа. Имао сам успешан састанак са премијером Вучевићем о превазилажењу проблема у коришћењу ИПАРД фондова. Чекамо Србију и српске фармере и надамо се да ћете се ускоро придружити ЕУ.

У неколико наврата српски пољопривредници су се жалили да се суочавају са нелојалном конкуренцијом из ЕУ. Да се увозе, пре свега, млечни производи по дампинг ценама. Били су уведени и прелевмани. Kако гледате на ту врсту економске политике?

Сигуран сам да није било дампинг цена из ЕУ. Проблем је другачији. Фармери протестују широм Европе, али и у другим деловима света. Трошкови енергената и ђубрива иду горе, док цене пољопривредних производа падају. То је изазов за све. Спољно-трговинска размена Србије и ЕУ је избалансирана.

Kад већ помињете протесте пољопривредника, много их је било широм Уније. И против јефтиног украјинског жита и против Зелене агенде. Kако ће убудуће изгледати заједничка пољопривредна политика ЕУ?

Усвојили смо важне промене за мале фармере. Поједноставили смо правила за оне који обрађују до 10 хектара. Њих је 65 одсто у ЕУ. Улога малих и средњих фарми је кључна за нашу пољопривреду, као и у Србији. Морамо субвенцијама да им обезбедимо сигурне приходе поготово у кризним временима.

Хоће ли бити промена у начину субвенционисања?

Мењамо их све време. Сада смо ставили нагласак на еко субвенције. Подржавамо фармере који добровољно уводе стандарде за заштиту животне средине и климе, 25 одсто директних плаћања опредељено је за такве фарме.

Солидарност са пољопривредницима је јако важна, јер имамо велике факторе ризика, климатске промене и катастрофе, пандемију. Рат у Украјини има негативне последице за наше фармере. Настављамо у правцу подршке за фармере у кризним ситуацијама.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије