Немирна "Лука"

Тужилаштво ће о даљим корацима у предмету "Лука Београд" одлучити након извештаја полиције, изјавио Томо Зорић. Савет за борбу против корупције поднео кривичне пријаве против 17 особа.

Савет за борбу против корупције објавио је имена 17 људи против којих је поднео кривичну пријаву због сумње да су током 2005. године нанели штету од најмање 21 милион евра у незаконитом поступку преузимања акција Луке Београд.

Савет је, између осталих, поднео пријаву против бизнисмена Милана Бека, бившег министра за привреду и приватизацију Предрага Бубала, председника Комисије за хартије од вредности Милка Штимца, и чланова Комисије Дејана Малинића, Ђорђа Јовановића и Душана Бајеца. Кривичном пријавом обухваћени су и Миодраг Ђорђевић, Горан Мрђа, Александар Грачанац, Владета Чолић, Владета Благојевић, Мирко Васиљевић, Душан Косовац, Данијел Цвјетичанин, Ђорђе Миховиловић, Зорица Костић Јовановски и Мирослава Дробац.

Из Републичког Тужилаштва за организовани криминал саопштавају да је Тужилаштво пре три месеца затражило од полиције да испита све наводе из кривичне пријаве Савета за борбу против корупције о приватизацији Луке и да ће после извештаја полиције, тужилаштво одлучити о даљим корацима у том предмету.

"Још се чека извештај полиције, након чега ће тужилаштво одлучити о даљим корацима у том предмету", рекао је портппарол Томо Зорић.

Он је поручио да је Републичко јавно тужилаштво чврсто и одлучно решено да цео испита случај до краја.

"Сада се предмет налази у фази предкривичног поступка, проверавају се информације и наводи кривичне пријаве, све ће бити испитано и након пристизања извештаја од стране полиције донећемо одлуке, о чему ћемо због великог интересовања обавестити јавност о свим даљим корацима које ћемо предузети у овом случају", нагласио је Зорић.

Председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ изјавила је да је "веома изненађена" што Тужилаштво још није реаговало поводом пријаве коју је то тело пре три месеца поднело против 17 особа због злоупотребе положаја приликом приватизације Луке "Београд" 2005. године.

Према рачуници Савета, они су оштећени за више од 20 милиона евра, а ако се урачуна и тржишна вредност земљишта, реч је и о знатно већем износу.

Лука је смештена на једној од најатрактивнијих локација у центру Београда, а Урбанистичким планом који је усвојен после продаје предвиђено је да на простору које припада Луци, од 220 хектара, као и на земљишту низводно од Луке, површине 500 хектара, буде изграђен стамбено пословни простор, а Лука измештена.

Предузеће Лука "Београд" приватизовано је по Закону о својинској трансформацији 1998. године.

После спроведеног првог круга својинске трансформације, Акцијски фонд је поседовао 30,88 одсто акција, Фонд ПИО 10 одсто, док је преосталих 59,12 одсто било у власништву малих акционара.

Лука "Београд" је потом за око 50 милиона евра, откупом акција од државе и акционара, купио луксембуршки инвестициони фонд "Ворлдфин".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије