Читај ми!

Прозор ка западу, капија за исток – како су се земље источне и централне Европе представиле у Кини

Ове недеље, у Нингбоу, лучком граду на источној обали Кине,  у провинцији Џеђанг пријатељима у Кини представљају се земље источне и централне Европе. Осми годишњи састанак Пословног савета Кине и земаља CEEC отворен је у Међународном конференцијском и сајамском центру поред предивног језера Ћијан (богатство). У сталном изложбеном простору, нешто ближе центру града, одржава се стални "EXPO CEEC"са павиљонима из тринаест земаља.

Судећи по броју чланова Пословног савета, једина институционална платформа за трговинску, инвестициону, образовну и културну земаља из другог реда Европе са Кином, другом светском економијом функционише стабилно у корист свих. Прошле године размена је достигла 7,17 милијарди долара.

Потпредседник кинеског Савета за промоцију међународне трговине Чен Ђјанан даљу будућност ове сарадње представља ведрим бојама: “Тренутно, 450 милиона Кинеза припада средњој класи, ускоро ће их бити много више и сви траже квалитетну робу из Европе.

Квалитет је сада важнији од квантитета.” Према званичним националним плановима, Кина планира да увезе робу за 170 милијарди долара у наредних пет година и да удвостручи увоз из земаља CEEC.

Концепт "нови квалитет" ушао је у употребу прошле јесени. Представио га је Си Ђинпинг, председник НР Кине и генерални секретар Комунистичке партије Кине. Нови приступ, како то овде бива, долази одозго и постепено се попуњава садржајем одоздо. У Кини о томе говоре у медијима и на универзитетима. У јулу ће му бити посвећена једна од првих пленарних сесија КП Кине после редовне "две сесије" у марту. Нову мапу пута развоја дефинишу "снаге новог квалитета": наука и технологија, ИТ револуција, вештачка интелигенција, дигитална технологија, биотехнологија. 

Томе ће се свакако прилагодити и механизам за сарадњу Кине и земаља CEEC. Те алате требало би користити и приликом планирања проласка кроз европску капију Кине која се налази у источној провинцији Џеђанг.

Продавнице српске робе

Власти у Нингбоу помажу нашим привредницима који послују у Кини или намеравају да дођу овде и тиме што одржавају стални ЕXPO, где се могу видети производи из наше земље, Црне Горе, Албаније, БиХ, Чешке, Хрватске, Грчке, Мађарске, Северне Македоније, Пољске, Румуније, Словачке и Словеније.

Продавница робе из Србије коју воде Небојша Терзић и његов кинески партнер Гуо Сјао на једној онлајн платформи за продају налази се одмах иза руске продавнице, што је велики успех у дигитализованој кинеској трговини и захтева много рада испод хаубе портала да би купљена роба била и достављена на време.

"Учешће продавница из нашег националног павиљона на главним платформама за електронску трговину, као што су JD.com и Douyin, важан су подстицај сарадњи. Кина има 34 такве платформе, што даје много простора да проширимо свој наступ и искористима такав приступ", каже Јелена Грубор Стефановић, представнца Привредне коморе Србије у Кини, која је учествовала у раду Пословног савета у Нинбоу.

 Шта би још требало да знају наши трговци који размишљају о томе како да искористе шансу, посебно због тога што 1. јула почиње примена Споразума о слободној трговини између Кине и Србије?

Право време за посао у Кини

Пословни људи из Кине који су пратили данашња дешавања у нашем павиљону и на лицу места пратили државну посету предесника Си Ђинпинга Мађарској и Србији најављују да ће ускоро поново доћи да би куповали пољопривредне производе.

У удружењу основаном ради заједничке набавке робе из Европе саветују да је сада право време за посао у Кини, уз подршку града Нингбоа и поручују колегама у Србији да су вино и храна за кућне љубимце оно што је, уочи почетка режима слободне трговине, права роба за извоз у Кину.

Пре дванаест година, лансиран је овакав начин сарадње Кине са земљама нашег ширег региона и врло брзо је са агенди државника приликом билатералних посета стигао до живе размене привреда, тако да трговинска размена последњих година расте сваке године за више од 30 одсто.

Пословни савет основан је 2014. године у Београду.  “Не можете имати сарадњу без подршке државе”, каже Ванг Ченг из борда директора компаније TCL Technology Group Corporation, чији су производи познати и нашим купцима.

TCL је пре неколико година прешао границу од десет милијарди долара продаје, овде, у провинцији Џеђијанг. Телевизоре производе и у Пољској, спремни су да инвестирају даље у нашем делу Европе. 

Ради институционалне подршке сарадњи на националном нивоу Кина има и Секретаријат за сарадњу са земљама CEEC, који води амбасадорка Ђијан Ју, својевремено дипломата у Румунији и Албанији.

Шта су заједнице заједничке будућности

У Министарству иностраних послова у Пекингу чврсто верују да њихов концепт заједнице заједничке будућности (community of common destiny for mankind) омогућава и малим земљама да равноправно са великима учествују у развоју човечанства. 

У Секретаријату за сарадњу Кине и земаља CEEC, који се налази у згради на западу Пекинга, где дневне сусрете са новинарима има и портпарол кинеске дипломатије Ванг Вебин, имају јасну визију сарадње са сваком земљом нашег ширег региона, онолико колико је та земља спремна да учествује у заједничкој будућности.

За Србију су то већ активиране инвестиције и слободна трговина, уз туристе. Лука у Пиреју и грчка туристичка острва, хрватски спортски кампови, румунска храна… 

И овде се јасно види да се у Бриселу не гледа благонаклоно на сада већ само могуће активности кинеских фирми у земљама чланицама ЕУ.

Премда је рад кинеских фирми на мосту на Пељешцу примљен добро у самој Хрватској, као пројекат финансиран новцем ЕУ који је изведен брзо и квалитетно, неимарима из Кине нису били понуђени нови послови.

Слично је и у Румунији.

Без пријатеља и њихових контаката тешко се послује у Кини. Центар немачких пословних операција налази се у Шангају, италијанске компаније полазе из Тјенћина, свака велика привреда има град који га подржава Нингбо у провинцији Џеђанг најбољи је пријатељ нашег региона.

Овде је 2018. године отворен први стални изложбени ЕXPО, центар за сарадњу Кине и CEEC, на 32 хиљаде квадратних метара, као прозор ка Европи и кинеска капија за наш регион. 

Овде се одржавају сталне изложбе националних привреда, а нови онлајн сајам малопродаје почео је у петак, уз присуство амбасадорке Србије у Кини Маје Стефановић. У сајамској згради, редовно се размењују информације о царинским системима, образовању и културном вредностима.

Зашто је баш Нингбо изабран да буде европске капија за Кину

Четврта кинеска лука која се овде налази била би довољан мотив за такву одлуку у Пекингу. Сама провинција Џеђијанг у којој се Нингбо налази парадигма је оне предузетничке Кине која у последње две деценије утиче на глобалну економију, светску трговину и глобално тржиште капитала. 

Провинција Џеђанг равноправан је партнер мног већих економија од оних које се мукотрпно развијају већ тридесет година у нашем делу Европе. Џеђанг, са друштвеним производом равним БДП-у целе Турске, најмана је и најпредузетнија кинеска провинција. Протеже се на само један одсто кинеског копна, у друштвеном производу земље има удео од 6 одсто.

Главни град, Хангџоу, Кинези сматрају рајем на земљи.

У Хангџоуу се поносе чињеницом да су за само двадесет година удесетостручили приходе провинције Џеђанг.

Важне године своје каријере, од 2002. до 2007. године, ту је провео председник Кине Си Ђинпинг, у руководству Комунистичке партије, војсци и као гувернер провинције.

У овој суптропској монсунској клими на малом простору живи чак 66 милиона становника. Широм света ради најмање још два милиона људи пореклом из овог дела Кине. Сваки град Џеђанга има другачију понуду за кинеску и светску економију. Осам националних компанија послује одавде, свуда где се купује и продаје. 

Нама је најпознатија платформа за спајање произвођача и купаца, Алибаба.

У сваком граду делују и компаније основане страним капиталом. Богати таласи пролазе кроз главну луку и једно од најважнијих чворишта међународне трговине Кине, луку Нинбо.

Провинција Џеђанг има директне економске и трговинске контакте са 220 земаља и обим извоза и увоза одавде прошле године достигао је 4,9 трилиона јуана или 700 милијарди америчких долара. Нинбо је био довољно храбар да искористи прилику која се појавила 2012. године, када је почело формирање механизма сарадње Кине и земаља централне и источне Европе.

Уз недвосмислено исказану подршку, која ће се поновити на састанку националних координатора, први корак је учињен у Кини и на билатералним и пленарним састанцима државника у последњих дванаест година, на нашим предузетницима је да крену на путовање од хиљаду миља. 

千里之行,始于足下

(Путовање од хиљаду миља почиње првим кораком)

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије