Читај ми!

Велико интересовање за превентивне прегледе – здравље проверавали и млади и стари

Више од 31.000 грађана јавило се у здравствене установе за бесплатне превентивне прегледе. Министарство саопштава да су откривена и најтежа оболења без икаквих симптома.

Више седимо, мање се крећемо. Последице се виде, чак и код најмлађих. Да би спречили проблем, неки су децу довели на превентивни преглед.

"Проводи за лаптопом, пошто је то део и наставне активности, за телефоном не толико, бар оно што смо ми уочили. Додуше бави се спортом, тако да не очекујемо неке проблеме, али за сваки случај смо дошли", рекао је отац детета које је дошло на превентивни преглед.

"Овакав стил живота од малог детета чим прохода или прогледа може се рећи већ је у контакту са мобилним телефоном, телевизорима, место на којем се бави, може бити неодговарајуће све то. Све то уколико се примењује сатима може постепено довести до деформитета кичме, а касније и до других озбиљнијих проблема", рекао је проф. др Владислав Вукомановић, заменик директора Института за мајку и дете.

Организовани су и прегледи плућа. Хроничну опструктивну болест плућа у Србији има око пола милиона становника, а рак плућа је један од најчешћих карцинома у нашој земљи.

"Правимо један скрининг, тријажу пацијената са респираторним тегобама. Посебно код пушачке популације и старијих пацијената", рекао је др Владан Трајковић, пулмолог Опште болнице у Јагодини.

"Пушим 20 цигарета дневно, 40 година већ пушим и дошао сам да видим своје здравље како је", навео је један пацијент.

"Углавном су тегобе бол у грудима, недостатак даха, замарање, кашаљ који дуже траје. Углавном су пацијенти пушачи или они који су у породици имали карцином плућа, туберкулозу или неку неспецифичну плућну болест", навела је др Добрила Матовић, пулмолог у Прокупљу.

Неки су на прегледе и поранили. Наводе да су дошли да прегледају штитну жлезду, простату, да провере тумор маркере, али и да искористе прилику, пошто не иду често код лекара.

"Кренули смо и који минут раније, с обзиром на то да смо видели да влада велика заинтересованост. И могу вам рећи да смо у првих сат времена имали око 100 превентивних прегледа. Колико је важан превентивни преглед и да мислите на своје здравље, јер када откријемо болест на почетку, онда можемо више и да учинимо", рекао је др Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију УКЦ Србије.

Прошле недеље прегледано је 23.000 грађана, а 1.800 је упућено на даљу дијагностику и лечење.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије