Ђаци маратонци

Иако је пиротско село Бело Поље изузетак када је реч о повећању наталитета у том крају, већина деце принуђено да сваког дана путује у 13 километара удаљени Пирот. У селу нема вртића и школе, а родитељи сматрају да би требало отворити бар четири разреда основне школе.

Једино село у општини Пирот, у коме се у последње две деценије, бележи повећање наталитета је Бело Поље.

Међутим, у селу нема ни вртића ни школе, па већина деце сваког дана путује у 13 километара удаљени Пирот.

Родитељи сматрају да је неопходно макар отворити вртић и школу за децу од првог до четвртог разреда.

Они су такође и забринути за безбедност најмлађе деце, јер она свакога дана, на путу до школе, морају да пређу међународну пругу Ниш - Димитровград, чији је прелаз обележен само "Андрејиним крстом" и међународни пут, на коме нема пешачког прелаза.

"Обраћали смо се свима за помоћ, али нико није желео да чује за наше проблеме", рекао је председник месне заједнице Бело Поље Душан Антић и додао да у селу постоје две зграде, које би се могле адаптирати са врло мало средстава, да се макар отвори вртић и основна школа.

Према његовим речима, ако општина не створи боље услове за живот деце, она ће све више одлазити у град.

"Свакога дана морамо да водимо и доводимо децу из школе. Тако губимо по четири сата дневно и немамо времена за сеоске послове. Деца овде немају основне услове за живот, ни вртић, ни школу, ни пут, ни игралиште", истиче мајка двоје деце Јелена Игић.

Јована Аврамов, која је завршила шести разред, каже да јој не пада тешко да свакога дана путује аутобусом у школу, али аутобус понекад касни или не дође, па деца касне на наставу или морају да пешаче.

У локалној самоуправи Пирота кажу да ће у будуће посветити много већу пажњу решавању проблема у најмлађој месној заједници у општини.

Члан Општинског већа Бобан Николић рекао је да је за отварање школе и вртића потребно пуно времена и средстава.

"Месна Заједница мора прво да упути допис Основној школи "Осми септембар", која је надлежна за ово подручје и да у том допису изнесе све своје захтеве. Тек онда ћемо видети шта може да се уради по том питању", нагласио је Николић.

У општини кажу да ће око обезбеђења пружног прелаза разговарати са представницима Железница Србије и обећавају да ће делегација локалне самоуправе ускоро посетити Бело Поље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара