Читај ми!

Смајловић: Усвајање резолуције о Сребреници значило би да смо присиљени на аутоцензуру

Новинарка Љиљана Смајловић подсећа да у овој резолуцији стоји да се мора осудити свако порицање чињеница које су утврђене у судовима, а то значи да смо присиљени на аутоцензуру у којој више не бисмо смели да кажемо да је Хашки трибунал делио високо селективну правду. Она оцењује да Запад шаље поруку да је Немачка, која је уводничар, најважнија земља у Европи. Што се тиче става Кине, претпоставља да гласање Пекинга може да утиче на друге земље, поготово државе Африке и Азије.

Љиљана Смајловић је у Дневнику РТС-а, поводом седнице Генералне скупштине УН на којој ће се разматрати резолуција о Сребреници, указала да је резолуција припремана осам месеци кришом, не само од Србије, него кришом и од тројног Председништва Босне и Херцеговине.

"Овде је шеф мисије Босне и Херцеговине у Уједињеним нацијама водио подземну акцију. Он је осам месеци крио од своје власти, односно од једног дела своје власти да то ради. То је већ кршење Дејтона, али није то само у Босни кршење Дејтона, то би било кршење устава у свакој земљи на свету", објашњава Смајловић.

Сматра да се недовољно говори о чињеници да у тој резолуцији пише да се мора осудити свако порицање чињеница које су утврђене у судовима.

"То би значило да смо присиљени на аутоцензуру у којој више не бисмо смели да кажемо – Хашки трибунал је био трибунал који је делио високо селективну правду, који је све српске злочине прогласио за намерне, планске и организоване и сваки злочин над Србима за случајан и појединачни. Ми више не бисмо смели да оспоравамо ни једну чињеницу из тих пресуда које су пуне правних и других рупа", додаје Смајловић.

Што се тиче црногорских амандмана, оцењује да је суштина да су они само били начин да се пружи додатан изговор још некоме ко би прихватио да буде или спонзор или да гласа "за".

Запад шаље поруку да је Немачка најважнија земља у Европи

Запад, према њеној оцени, шаље поруку да је Немачка, која ће бити уводничар на седници ГС УН, најважнија земља у Европи.

"Није само непристојно то што је Немачка овде извршила геноциде у два светска рата над Србима, него је Немачка искористила наше грађанске ратове деведесетих да поново почне да намеће, да учествује у наметању решења другим државама силом“, подсећа Смајловић.

Шта би се променило ако Кина гласа “против“

Упитана шта ће бити другачије уколико Кина гласа против ове резолуције, објашњава да постоји много земаља у свету, поготово у Азији и Африци, које цене своје односе са Пекингом.

“Претпостављам да гласање Кине, која се обично уздржава кад није неки конкретан кинески интерес у питању, може да утиче на гласање других држава, а може да утиче наравно и на наше будуће односе са другим државама“, сматра Смајловић.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије