Читај ми!

Срби прославили летњег Светог Николу у Приштини – ништа није изгубљено док се чују српски језик и црквено звоно

Стотинак православних верника обележило је летњег Светог Николу у истоименом храму у Приштини. Међу њима, били су преостали Срби у Приштини, расељени из тог града и житељи околних српских средина. Док се окупљамо, можемо да се радујемо и очекујемо спасење, поручено је из Храма Светог Николе.

Из године у годину Храм Светог Николе испуњен је православним верницима. Обележавају храмовну славу и посећују, како кажу, своју Приштину.

"Али ми и даље долазимо и долазићемо док можемо. Волео бих да многи други који нису долазили да дођу и они да виде да је то лепо доћи у свој завичај. Ту смо рођени, наши преци су живели овде", каже Момчило Лазић, расељени из Приштине.

"Док могу, ја имам 78 година, али док могу долазићу, ту су нам и гробови", истиче Татјана Малишић.

"Позивам да што више верника дође, не само кад су ови велики празници, него и када су литургије недељом и да једноставно нађу времена да се обиђе овај храм и да се више поверимо вери, да верујемо у Бога, да славимо празнике и да, ето, будемо своји на спомен", поручује Алексанадар Милић, расељени из Приштине.

Порука свих окупљених Срба у Приштини је да ништа није изгубљено док се у том граду чује глас српског језика и док се чује црквено звоно.

Обележавању летњег Светог Николе у Приштини присустовали су представници локалне самоуправе у Грачаници и Привременог органа општине Приштина.

“Још смо ту да се помолимо Богу да нам дâ снагу, да нам дâ вољу, да издржимо ове тешке дане, ове изазове, са којима се суочава српски народ на Косову и Метохији“, каже Љиљана Шубарић, председница општине Грачаница.

Свештеници приштинске парохије и данас, и сваке недеље позивају на окупљање у Цркви Светог Николе.

“Знамо, јер Господ нам говори, где су двоје или троје сабрани у име моје, ту сам ја са њима. У овом храму треба да се радујемо свагда и на свему да захваљујемо, јер управо овде налази се спасење“, поручује Ђорђе Стефановић, приштински намесник СПЦ.

Православни празник у Приштини након литургије обележен је српском изворном музиком са Косова и Метохије.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије