Читај ми!

Херцеговци из Чикага отпутовали у Њујорк, у седишту УН говоре о страдању Срба

Чланови удружења "Херцеговац" из Чикага на путу су да по други пут у три недеље говоре у згради Уједињених Нација о страдању српских породица почетком 90-их година прошлог века у Босни и Херцеговини. Кажу да су прославили славу Светог Василија Острошког уз бригу о предлогу резолуције о Сребреници и упутили се ка Њујорку.

Удружење Херцеговаца у Чикагу прославило је своју славу светог Василија Острошког што је већ постављена традиција у овом граду.

Сечење славског колача обављено је у друштвеној сали Српске православне цркве Васкрсења Христова на Палме Скверу, која је на само неколико минута од најстрожег центра Чикага.

"При самим плановима око стварања удружења, ми смо гледали да заштитник нашег удружења буде наш светитељ који је пореклом Херцеговац, свети Василије Острошки", објаснио је председник удружења Душан Магазин.

Недавно је Душан Магазин, заједно са другим Србима, говорио на панелу УН у Њујорку, о страдању његове фамилије почетком 90-их година у Босни и Херцеговини.

Поново ће као и већина других учесника панела и Српске заједнице у Сједињеним Државама путовати у Њујорк да говоре у згради УН, поводом седница Генералне скупштине Уједињених нација на којој ће се разматрати резолуција о Сребреници.

Каже да је прво обрађање било веома емотивно и да им је било драго да могу да укажу у УН на страдање које су преживели и на жртве које покушавају да се умање.

"Да се од нас који смо преживели страдање, што губитак фамилије, што кроз логоре и све, направи да смо ми ти злочинци – што је најгоре по наш народ, све што се инсистира на томе да будемо, да добијемо тај национални жиг", наводи Магазин.

Очекују да ће се у УН срести и са председником Србије, Александром Вучићем.

Православна црква у Чикагу стара 119 година

Црква Вазнесења Христовог је најстарија црква у Чикагу, основана је 1905. године – то значи да је стара 119 година, каже старешина храма протојереј-ставрофор Лука Лукић.

Херцеговци у Чикагу имају много планова за наредни период, а последња је да ће да зида српску православну цркву на Зеленгори.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије