Читај ми!

Холокауст у Србији представљен британским посланицима

На позив британских парламентараца, невладина организација Terraforming из Новог Сада представила је своје интерактивне графичке новеле, које је Међународна асоцијација за сећање на Холокауст издвојила као пример "добре праксе".

Графичке новеле невладине организације Terraforming из Новог Сада привукле су доста чланова како доњег, тако и горњег дома британског парламента.

У уводном излагању, професорка Рут Ен Ленга из Центра за образовање о Холокаусту Универзитета у Лондону истиче да је "посебно значајно што се овај скуп догађа током британског председавања Међународном алијансом сећања на Холокауст".

Једна од новела представљених у Лондону је "Руксак пун сећања", прича о јеврејском дечаку Саши Нећаку, који се са мајком током рата крио у Београду.

Новела преплиће наратив са аутентичном архивском грађом, а прати је и видео-сведочење самог преживелог.

"Дужност да објаснимо"

Председавајућа српском парламентарном групом, дејм Џеки Дојл-Прајс тврди да се целокупна хисторија двадесетог века може видети кроз шетњу Београдом.

Председавајући Међународне алијансе сећања на Холокауст лорд Адам Пиклс указује да је Србија део света о коме, "на срамоту нас, који се бавимо Холокаустом, људи у Британији мало знају".

"Наша је дужност да је објаснимо", каже лорд Пиклс.

Материјал није намењен само ђацима и наставницима, већ и библиотекарима и музејским радницима, који тесно сарађују са Terraformingom.

Домаћин ове изложбе и презентације, посланик конзервативаца Енђу Перси, сматра да "ови ресурси омогућавају младој особи да се на графички и значајан начин стави у кожу некога из тог времена".

"Не бавимо се политиком, већ едукацијом"

Рад Terraformingа уклапа се у три британска стратешка пројекта са циљем да се тема Холокауста приближи дигиталног генерацији, која расте уз друштвене мреже.

Мишко Станишић, директор Terraformingа, истиче да је његова организација израсла у бренд, који садржаје развија пратећи препоруке Међународне алијансе за сећање на Холокауст.

"Ми се користимо изворима, који су признати, познати, релевантни. Још једна ствар – ми се не бавимо политиком. Ми се бавимо едукацијом", наглашава први човек ове невладине организације.

Одговор на традиционално питање како се истина о Србији може пробити ван граница наше земље треба потражити у иновацији, оригиналности и аутентичности.

недеља, 16. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије