Стручњаци, остајте овде!

Сваки трећи стручњак у Србији и даље размишља о одласку из земље, показују истраживања. Стручњаци, међутим, опомињу да је много већи проблем небрига друштва о интелектуалцима који остају овде, као и о онима који после неколико година ипак пожеле да се врате.

Иако је тренд напуштања Србије, у жељи да се обезбеди боља будућност, последњих година опао, забрињава чињеница да међу онима који ипак размишљају о одласку из земље и даље предњаче интелектуалци.

Према истраживању Групе 484, више од 30 одсто магистара и доктора наука своју будућност види у некој другој земљи.

Стручњаци, међутим, опомињу да је далеко већи проблем небрига друштва о интелектуалцима који остају, као и о онима који после неколико година ипак пожеле да се врате.

Школовање једног стручњака кошта око 30.000 евра. Године кризе и ратова платили смо прескупо јер смо Америку и многе земље Европе частили образованим, врсним интелектуалцима.

"Из Математичке гимназије, где сам завршио средњу школу, половина одељења је у иностранству, а из групе на Електротехничком факултету, од нас осморо, петоро је у иностранству", наводи докторант Универзитета у Мадриду Дејан Грабовичкић.

Иако је вест о запошљавању наших лекара у Немачкој, код многих само појачала утисак да друштво не чини довољно да их задржи у земљи, има и стручњака који сматрају да је погрешно људе од науке задржавати на једном месту.

"Свет би био без проналазака да је неко задржавао људе у својим кућама. Да је Тесла остао у Смиљану не бисмо имали наизменичну струју, дакле људе не треба задржавати", рекла је професорка Србијанка Турајлић из Центра за образовне политике.

Турајлићева је навела да је сјајна вест за земљу ако људи могу да оду и добију посао, јер то значи да су наше дипломе веома квалитетне и цењене и додала да је то нешто што треба да рекламирамо, да би дошли људи из других крајева света код нас да студирају.

"Да је вредео, не би се ни вратио"

Од свега тога је, тврде професори много опаснија небрига државе о онима који су одлучили да се врате. Проблем нострификације, односно признавања дипломе, понекад траје годинама. Дешава се да наши факлутети чак не признају ни дипломе познатих светских универзитета.

"Младић кога случајно познајем, који има диплому из Канаде са MAC GILLA, 50. универзитета на светској ранг листи, не може да нострификује диплому. У целој Европи може да буде грађевински инжењер, код нас не може, јер ми мислимо да треба нешто друго. Дакле, имамо факултете који гледају само себе и државу коју то не занима", каже Турајлићева.

Непризнавање дипломе, а онда и проблем запошљавања, врло брзо враћа повратнике, како кажу у типично нашу реалност.

"Наилазе на препреке, неприхватање колега. Постоји оно - да је вредео не би се ни вратио. Шаље се порука - боље да не долазите јер ћете пожелети одмах и да се вратите и многи који су дошли после стипендија, стварно пожеле да поново оду", рекла је Татјана Павлов из Групе 484.

Свако ко жели да му се диплома, стечена на неком иностраном Универзитету призна, у Србији је до сада морао да плати најмање 30 .000 динара, понекад и знатно више.

О времену које на то потроши да и не говоримо. Надлежни, међутим, најављују доношење уредбе којом ће процедура признавања дипломе бити далеко лакша и бржа.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара