Читај ми!

Подстицаји за склапање бракова

Све мање људи се венчава, па је број оних који су у браку последњих 10 година смањен за више од десет одсто. Сваки трећи мушкарац у Србији је нежења, а свака пета жена није венчана. Економским мерама поједине општине подстичу младе на брак и привлаче их да дођу да живе у тим местима.

Најновији подаци Републичког завода за стататистку показују да се све мање људи венчава, па се број оних који су у браку последњих 10 година смањио за више од десет одсто.

У Србији је сваки трећи мушкарац нежења, а свака пета жена није венчана. Неке локалне самоуправе препознале су да економским мерама младе могу да подстакну на брак, али и да их привуку да се селе у њихове општине.

У Луковској бањи код Куршумлије број становника се константно смањује више од пет деценија. С обзиром на то да је бања туристичко место, посла има. Ипак, готово трећина становника није се одлучила на брак. Зато одскора АД "Планинка", у чијим хотелима раде Луковчани, за младе који се венчају нуди посебне услове, било да су из бање било да у њу планирају да се доселе.

"Оно што сад покушавамо то је да задржимо младе људе на простору бање и ми њима нудимо уколико се ожене и када се ожене и доведу свог партнера у Луковску бању да га одмах запошљавамо, а као награда за то је свадбено славље на рачун бање", каже директор „Планинке" Радован Раичевић.

Економски подстицаји могу да промене демографску слику неког краја, али је за то потребно доста времена. Да би ефекти таквих мера били дугорочни потребна је и подршка државе, поред иницијативе локалне самоуправе.

Јагодина, на пример, у последњих неколико година није претрпела губитак становништва. Тамо младима који се венчају такође нуде посао и новчану помоћ.

"Економски подстицаји су најважнији, мада је одавно препознато да то није једина и довољна мера. Оно што је много битније да ако већ имате економску подршку у некој локалној средини оно што је много важније да то становништво у тој средини, посебно жене које носе репродукцију, буду заштићене на начин да неће осећати угроженост било какве врсте", објашњава демограф Валдимир Никитовић.

Проблем све каснијег венчавања носи и проблем све каснијег рађања, а то према речима демографа утиче и на наталитет у Србији. Сада жене први пут у просеку рађају са скоро 30 година, када способност репродукције почиње да опада.

"Просечна старост младожење при склапању брака у 2012. години била је 30 година, а просечна старост невесте 28 година. Граница за склапање првог брака се поприлично померила у односу на период од пре 50 година када се се младожење жениле у просеку са 24, а девојке се удавале са 22", каже Љиљана Ђорђевић из Републичког завода за статистику.

Интересантно је да највише венчаних има у Житорађи, Дољевцу, Александровцу, Власотинцу и Сврљигу. Према речима статистичара, тај број углавном чине старији брачни парови. Млађег становништва је све мање, па би долазак младих брачних парова обезбедио опстанак општина у којима је становништво углавном старачко.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије