Читај ми!

Пријатељство не бледи више од сто година – сећање на дане када је српска војска освојила срце Крфљана

Острво Видо и српска гробља широм Крфа почивалишта су за око 10.000 српских војника. Острво је, ипак, спојило два народа током Великог рата. И данас, када се многа пријатељства преиспитују, ово – не бледи.

Село Лијападес окићено је уз грчке – и српским заставама. Дани су када се слави блискост два народа, а Крфско друштво грчко-српског пријатељства и удружење "Свети Срб и ја", на ово острво су довели око 200 пријатеља из Србије, Републике Српске и Црне Горе, и свима је било јасно да то није туристичка, или културна манифестација, већ много више од тога.

Крфљани блокирали аеродром 1999.

Јанис Теперклис, председник Регије јонских острва сећа се да су током бомбардовања Србије 1999. године блокирали сопствени аеродром, како авиони НАТО-а не би могли да га користе.

“Увек је било изазова, али је пријатељство са Србима неприкосновено", истиче Тепарклис.

А почело је 1916. године када је на Крф, са 90.000 становника, стигла српска армија са више од 130.000 војника. И освојили су само – срца Крфљана.

У изгнанству је живот настављен, заседала Народна скупштина, отворена српска штампарија, а Грци су, без двоумљења и храмовни простор својих цркава уступили избеглим Србима.

Постојала су тада на Крфу и спортска и културна друштва, а у граду су се могли видети и натписи: Управа топчидерског казненог завода, Окружни суд крагујевачки, па и Начелник среза крагујевачког.

Поштење српских војника - залог пријатељства

Достојанство и поштење српских војника током тих неколико месеци опоравка на Крфу, остало је као предање и залог пријатељства будућих нараштаја.

Дора Кефалонити из Аналипсиса на Крфу жели да испуни жељу свог оца, који је то обећао свом оцу – да се њихово имање, на коме је, како се верује, са инстументима сахрањен читав војни оркестар Моравске дивизије, поклони српском народу.

"Тако ће и бити", поручује она.

У данима прославе пријатељства два народа волонтери су и уређивали место где ће ускоро почети изградња српског образовног кампа.

Широм острва је одата пошта страдалницима, и крај Плаве гробнице, на острву Видо, свету ерхијерејску литургију служио је митрополит Крфа, Паксона и Диапонтијских острва, господин Нектарије, уз саслужење игумана манастира Хиландар, архимандрита Методија и свештеника из Србије и Црне Горе.

Да се херојство и завет памте, а добро, добрим врати.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије