Борба против инсеката

Светска анти-допинг агенција спремна је да помогне Светској фудбалској федерацији у борби против могућих коришћења стимуланса из традиционалних афричких лекова на Светском првенству.

Генерални директор Дејвид Хауман позитивно је одговорио на позив за помоћ Фифе, која је тражила да се истражи како неке афричке биљке дају спортистима неправедну надмоћ тако што им дају енергију или помажу при повредама мишића.

"Ако научници желе да се упусте у истражне програме, бићемо пресрећни. Нисмо се за сада упуштали ни у шта мултинационалног типа, а што се тиче Фифе, бићемо пресрећни да, ако је потребно, спроведемо хитнија испитивања пред Светско првенство", рекао је он.

Појавила су се страховања пред Светско првенство у Јужној Африци да неке биљке могу да произведу супстанце сличне стероидима које нису на листи и које се не показују на допинг тестовима.

Председник лекарске комисије Фифе Мишел Д'Хоге рекао је раније да није сигуран шта све постоји у тим традиционалним лековима.

"Ако постоје неки производи због којих је забринут, можемо да их брзо испитамо. Већ смо испитивали лекове да видимо шта све има у њима и садрже ли нешто што је на листи забрањених супстанци", рекао је Хауман.

"Први савет спортистима је да не узимају ништа, јер су одговорни за све што се налази у њиховим телима. То није проблем само за Африку, ови проблеми постоје у целом свету - постоје традиционални лекови у Кини, на пример, због којих је МОК био забринут 2008. године", казао је он.

Функционер анти-допинг агенције казао је и да се брине да ли ће спортисти узимати производе - биљке или инсекте - да би се лечили, не схватајући да се они налазе на листи забрањених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије