Читај ми!

Извршни одбор Олимпијског комитета Србије суспендовао Веслачки савез из чланства

Олимпијски комитет Србије покренуо је поступак против Веслачког савеза Србије због могуће повреде Етичког кодекса Међународног олимпијског комитета.

Олимпијски комитет је навео да је Веслачки савез суспендован из чланства због низа неправилности у раду у продуженом временском периоду.

Саопштење Олимпијског комитета преносимо у целости:

"Светска веслачка федерација обратила се крајем прошле недеље Министарству спорта и Олимпијском комитету Србије писмом у коме захтева да се хитно реши ситуација у Веслачком савезу Србије. У низу неправилности које прате рад ВСС-а кроз цео четворогодишњи олимпијски циклус, Светска веслачка федерација посебно истиче негативни контекст који је већ изазвао вишеструке штетне последице у организацији два велика веслачка такмичења у нашој земљи, наводећи Светски куп 2022 и Светско првенство 2023. Нетранспарентно деловање и велика дуговања ВСС-а довели су до одузимања Европског првенства 2025. године нашој земљи. Светска веслачка федерација посебно истиче чињеницу да су били приморани да донесу незабележену одлуку до сада и да суспендују Веслачки савез Србије (у јануару 2024. године), чиме је нашим веслачицама и веслачима у том тренутку било забрањено учешће на међународним такмичењима. Догађаји пред почетак квалификационе олимпијске регате у Луцерну довели су до ситуације коју Светска веслачка федерација више није спремна да прихвати. Вођени дугорочним интересом за спортисте из Србије, Светска веслачка федерација навела је да је посвећена предузимању чврстих мера како би зауставила деловање ВСС које карактеришу као директне потезе на штету наших веслача. Посебно је апострофирана увредљива и претећа комуникација према званичницима Светске веслачке федерације од стране господина Душана Ковачевића, председника Извршног одбора ВСС-а која се догодила 20. маја 2024. године. Светска веслачка федерација је врховним институцијама спорта у нашој земљи дала рок од месец дана за решавање ситуације у Веслачком савезу Србије. Као једну од мера уколико то не буде урађено, наводе могућу нову суспензију ВСС-а. Да би се избегла ова ситуација и да би се заштитили наши најбољи веслачи и веслачице од могућих негативних утицаја на припреме и наступ на Олимпијским играма, Извршни одбор ОКС-а је на данашњој хитној седници на основу мишљења статутарно - правне комисије, донео једногласну одлуку да покрене поступак против Веслачког савеза Србије због могуће повреде Етичког кодекса Међународног олимпијског комитета и да до окончања тог поступка суспендује ВСС из чланства. Ова суспензија се не односи на веслачице и веслаче који су учесници спортских програма ОКС-а који се такмиче на такмичењима у ингеренцији Олимпијског комитета Србије. Олимпијски комитет Србије ће на даље наставити директно да финансира припреме и наступе наших најбољих веслачица и веслача, како би се обезбедиле њихове несметане припреме за наступ на Олимпијским играма. У наредним данима, Олимпијски комитет Србије ће у директној комуникацији са Министарством спорта и Светском веслачком федерацијом пронаћи најбољи и најбржи начин за решавање статуса веслачког спорта у домаћим и међународним оквирима, како би се заштитили спортисти Србије", истиче Олимпијски комитет.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије