Невиђени Лубарда

Дела Петра Лубарде из колекција Уметничке збирке Дома Војске Србије, Куће Легата, Галерије матице српске, Народног музеја из Панчева и из шест приватних колекција, два месеца улепшавала су ентеријер Дома Јеврема Грујића у Београду. Изложбу посвећену стваралаштву једног од највећих jугословенских сликара организовали су Медија центар Одбрана, Кућа Легата и Дом Јеврема Грујића, придружујући се тако обележавању 110. годишњице рођења једног од највећих Југословенских сликара.

Музеј историје уметности и дипломатије и Дом Јеврема Грујића наставили су пројекат Великани српског сликарства који је започет прошле године. Изложбом Невиђени Лубарда оживљене су успомене на јединственог и непоновљивог, генијалног уметника, али и представљена дела која до сада нису излагана у јавности.

Изложене слике настале су између 1936. и 1972. године, у два периода Лубардиног стваралаштва: између два светска рата и послератно време до 1972, што чини готово 40 година рада славног уметника. Део личне архиве сликара посебно је пленио пажњу, али и његова најстарија слика из 1936. године. То је Збег из Шпаније, из прве фазе његовог стваралаштва, која се трајно чува у Галерији Дома Војске.

„Остале слике из наше уметничке збирке Дома војске припадају другој фази његовог рада, која је настала након 1960-те године и опет се осврћу на пределе из Црне Горе, па је тако црногорски мотив, његов херојски циклус Устанак и на крају, из 1970. године Рађање језера, такође припада нашој збирци и представља његову последњу фазу рада, када је покрет жустрији, сунце енергичније и када видимо борбу која се одвија између митолошких бића у његовом делу", каже за РТС Јелена Кнежевић.

Никада га, током стварања није напуштало надахнуће окружењем и лепотама његове Црне Горе из које је поникао.

„Изложба је изазвала велико интересовање наше јавности. Ми ћемо тако и наставити. Увек штампамо леп, репрезентативни каталог. Оно што нас нарочито одушевљава и охрабрује јесте велика посета младих, што значи да су млади жељни културе...јер није лако натерати млади пар да купи карту, уместо да седи у кафићу, шаље поруке и пије кафу, тако да нас то инспирише за даље подухвате", каже Лазар Шећеровић.

Потомак Јеврема Грујића каже да из дијаспоре долази невероватно велики број људи, од Аустралије до Америке, посебно у време лета, када је на репертоару стална поставка, али и када се ради о великанима попут Лубарде, који су препознатљивом аутентичношћу дали неизбрисиви печат српском и југословенском ликовном стваралаштву.

Дом Јеврема Грујића за нову јесењу сезону припрема изложбу невиђена дела Паје Јовановића, која ће бити састављена из приватних збирки колекционара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије