РТС Клуб, од 27. до 29. маја 2024.

Сећања на Ђорђа Андрејевића Куна, поводом 120 година од рођења и 60 година од смрти

Ђорђе Андрејевић Кун (Вроцлав, 1904 – Београд 1962), сликар и графичар, члан САНУ. Као прогресивни уметник - борац, у предратној Југославији, најчешће теме његових дела су призори из социјалне стварности и друштвеног револта. Учесник је Шпанског грађанског рата и Народноослободилачке борбе. Радио је велике композиције, портрете и мртву природу, а најпознатији је по цртежима и гравирама. Графичке мапе: Крваво злато, За слободу, Партизани...

Окружени цртежима, фотографијама и предметима из породичне збирке у РТС Клубу, о Ђорђу Андрејевићу Куну говориће чланови породице, ликовни уметници и историчари.

Програм:

Понедељак, 27. мај 2024. од 13 до 15 часова

Учесници у разговору: Мира Кун, кћерка Ђорђа Андрејевића Куна, историчар Ненад Лајбеншпергер и сликар и графичар Вељко Михајловић.

Мира Кун, лингвиста, кћерка Ђорђа и Наде Андрејевић Кун. Рођена у Београду, основну школу завршила у згради садашње школе „Краљ Петар II“, гимназију у садашњој Првој београдској гимназији, дипломирала романистику на Филолошком факултету. Удала се за Раденка Броћића и родила сина Вељка. Била преводилац, а затим се запослила у Радио-телевизији Београд и до краја радног века радила као преводилац и истраживач програма страних и домаћих медија прво у Студију програма, касније Центру за истраживање РТБ; члан редакције јединственог часописа „РТВ - теорија и пракса“, аутор билтена „РТВ Свет“, књиге „Телевизија и учење страних језика“, уредник „Језичког приручника“ (Павле Ивић, Иван Клајн и др).

Посебни гости су ученици Прве београдске гимназије у коју су ишли и Мира Кун и њен син Вељко.  

Уторак, 28. мај 2024. од 13 до 15 часова

Учесници у разговору: ауторке предстојеће ретроспективне изложбе „Кун: уметник-радник-борац“, Галерија САНУ, од 11. јуна до 8. септембра 2024.

Галерија САНУ, Музеј савремене уметности у Београду и Музеј Југославије организују изложбу „Кун: уметник – радник – борац” поводом обележавања 120 година од рођења овог значајног уметника и револуционара, професора на Академији ликовних уметности у Београду и академика.

Име Ђорђа Андрејевића Куна представља главну одредницу у историји југословенске уметности 20. века која директно реферише на појам борбени реализам, уметности која је била тесно повезана са ангажованим, еманципаторским друштвено-политичким догађајима током прошлог века. Ауторке овог пројекта говориће о предстојећеој изложби Куна у САНУ, првој после 50 година.

Посебни гости су ученици Пете београдске гимназије.

Среда, 29. мај 2024. од 13 до 15 часова

Са Вељком Броћићем, унуком Ђорђа Андрејевића Куна разговараће Бојана Андрић, аутор ТВ циклуса „Трезор“

Вељко Броћић, менаџер у грађевинарству. Вељко је унук Ђорђа Андрејевћа Куна и Наде Кун, син Мире Кун и Раденка Броћића, супруг Иване Ђурић, отац Војина и Филипа.

Вељков отац, Раденко Броћић син је Светозара и Петре Броћић из Гуче, секретар СКОЈ-а од 1940, организатор устанка у Драгачеву, борац Чачанског партизанског одреда “Др Драгиша Мишовић” и Друге пролетерске бригаде, у послератно време друшвено политички радник у Извршном већу Србије, посланик Народне скупштине, председник Савеза бораца Србије и др.

Посебни гости су ученици Основне школе „Краљ Петар II“.

Дане сећања на Ђорђа Андрејевића Куна приредили су: Бојана Андрић, Петар Ђиновић, Бранислав Ђурђевић, Ана-Марија Симоновић.

 

Током три дана посвећених Куну у РТС Клубу (од 27. до 29. маја) емитоваћемо следећа телевизијска остварења:

ТВ eмисије из Програмског архива РТС:

*У СПОМЕН НА КУНА – Из емисије Ђорђе Андрејевић Кун која припада серији „Портрети”, цитирају се три кратка одломка: рудар у пензији Богдан Богојевић говори о Куновом боравку у Бору и графичкој мапи дрвореза "Крваво злато" која као роман у сликама приказује сцене из живота борских рудара; Радивој Николић говори о Куну пред одлазак у Шпанију и графикама из циклуса „За слободу” у листу „Димитровац”, а Тодор Вујасиновић евоцира дане из логора на Бањици и Билећу...

– Сценариста Славко Шакота, сниматељ Жарко Тобџић, монтажер Аристеа Вулетин Митић, редитељ Милан Тополовачки

– Произведено 1974; Редакција документарног програма Првог програма, уредник Душан Ђурић

*ЂОРЂЕ АНДРЕЈЕВИЋ КУН, из серије „Сликари и вајари”. Историчар уметности др Лазар Трифуновић говори о животу и раду нашег истакнутог сликара. Приказане су многобројне графике и слике, нацрти за грб нове Југославије, а чућемо и тонски запис Куновог сећања на Јајце за време одржавања Другог заседања АВНОЈ-а. Емисија је снимана у Народнoм музеју, Музеју савремене уметности, Музеју револуције и Музеју АВНОЈ-а у Јајцу.

–  Сценариста др Лазар Трифуновић, редитељ Миодраг Мика Милошевић, уредник серије Ибрахим Хаџић

– Произведено 1977, Редакција школског програма

*ДА ЛИ СТЕ ПОЗНАВАЛИ ЂОРЂА АНДРЕЈЕВИЋА КУНА - делови емисије у којој о сликару говоре кћерка Мира Кун, затим Љубица Цуца Сокић, Загорка Јовановић, Бошко Карановић...

– Уредник Сребренка Илић, сарадник Јадранка Диздар

– Произведено 1989, Редакција документарног програма.

 Програм „Сећања на Ђорђа Андрејевића Куна” 

 

 

 

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије