Србија на вези, РТС Свет, 22.10

Гости вечерашње емисије су отац Вукман Петровић и Нина Пелеш. Реприза емисије у 02.38 на РТС Свет.

Храм у центру Александровца, посвећен Сабору свих српских светитеља саграђен је добровољним прилозима верника из регије и дијаспоре. У акцију завршетка радова уључили су се и винари из Жупе. Одмакло се и са изградњом парохијског дома, а уређењем порте у склопу које је и Музеј виноградарства и винарства добиће се јединствен верски и туристички комплекс. О изградњи највеће сакралне грађевине у Жупи, разговарамо са протојерејем Вукманом Петровићем, старешином храма.

Као и сваке године 9. маја у Берлину је обележен Дан победе над фашизмом. У Трептовском парку, у оквиру монументалног комплекса, окупили су се бројни посетиоци и потомци ослободилаца. Због ратних дешавања у Украјини биле су појачане мере безбедности, а уведена су и нека нова правила, као што је забрана истицање застава. Ипак једна тробојка се завијорила! Више о томе у прилогу колеге Бранислава Ђорђевића.

У Галерији "Јован Поповић" у Опову сваке године излажу наши уметници који живе у иностранству. Овога маја излагала је Нина Пелеш, која је рођена у Београду, а ствара у Лондону. Са Нином разговарамо о њеном живот у енглеској престоници, раду у школи и арт терапијама које спроводи са наркоманима и алкохоличарима.

„Камионџијска бајка" нова је представа Српског драмског позоришта из Чикага. Као инспирација аутору представе послужили су бројни пријатељи и познаници из Србије и региона, који се у САД баве транспортом. Са премијере извештава Александар Жигић.

Уредници: Драгана Живојновић и Душан Жарковић.

Реализација: Ернестина Глигоријевић.

четвртак, 13. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије