Istorija nauke Mileva Marić

Mileva Marić Ajnštajn (1875-1948) naučnik, istraživač, matematičar, fizičar... Bila je autor naučnih radova o analitičkoj mehanici i infracrvenom zračenju, ali i pedantni istraživač, koji je fizičke pojave sa lakoćom pretvarao u matematičke jednačine. Supruga Alberta Ajnštajna - jednog od najznamenitijih umova moderne nauke, ostala je duboko zaklonjena njegovom senkom.

Posle završenog gimnazijskog obrazovanja, kao najbolji đak u generaciji, upisala je Kraljevsku školu u Šapcu, a ubrzo potom porodica Marić preselila se u Zagreb. U to vreme, krajem devetnaestog veka, devojkama nije bilo dozvoljeno da studiraju, pa je Mileva uz specijalnu dozvolu prisustvovala predavanjima iz fizike u Zagrebu. Maturirala je u Švajcarskoj i upisala medicinu u Cirihu. Ubrzo je prešla na državnu Politehničku školu, na studije matematike i fizike. Bila je peta žena koja je pohađala tu školu i prva na Odseku za studije matematike i fizike. Posle uspešno okončana dva semestra, otišla je u Hajdelberg i kod profesora Lenarda, dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, proučavala fotoelektrični efekat. Bila je fascinirana nebeskom mehanikom i astronomijom, ali i odnosom između atoma i rastojanjima, na kojima dolazi do njihovog sudara, a taj je fenomen naučno prikazala. Kada se vratila u Cirih, uspeh sa početka studija počeo je da slabi. Nije položila završni ispit. Veza sa Albertom Ajnštajnom bivala je sve burnija, uprkos protivljenju njegovih bližnjih. Venčali su se 1903. godine. U njihovoj porodici s vremenom su nastali vredni naučni radovi, presudni za razvoj moderne fizike i dostojni Nobelove nagrade. Opštu teoriju relativiteta, kojom se dokazuje da vreme i prostor nisu nepromenjivi, Ajnštajn je objavio 1916. godine. Skromna i od javnosti sakrivena žena uvaženog fizičara, govorila je: Mi smo jedna stena, jedan kamen.

Lik Mileve Marić Ajnštajn, u ovoj epizodi, oživela je Miljana Nešković, vreme u kojem je živela: kostimograf Biljana Mihailović, garderober Nataša Živković, scenograf Mirjana Andrejević, direktor fotografije Dragoslav Bojković, montažer Biljana Kunijević-Dželi, reditelj Ivan Milanović... Urednik i scenarista serije Istorija nauke Borislava Nikolić, stručni konsultant prof. dr Aleksandar Petrović.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се