Читај ми!

Средњовековна мода

Редакција за културу и уметност приказује емисију под именом "Средњовековна мода" која је посвећена одевању и костиму у средњовековној Србији, у периоду од 11. до 16. века. Повод за емисију је недавно објављена монографија "Српска средњовековна владарска и властеоска одећа" историчара уметности др Бојана Поповића коју је објавио Музеј Српске православне цркве у Београду.

Наша прича је својеврсна сага о српској средњовековној моди овековеченој на зидовима древних српских цркава и манастира. Мушки и женски костими приказани на фрескама, већ вековима, задивљују лепотом и инспиришу креаторе савремене моде. У историји костима је записано да је човек у сумерском, рановизантијском и модерном добу носио сличну одећу, па се с правом поставља питање како је настајао један костим и да ли је средњи век време настанка модерног костима? О настанку средњовековне моде и утицајима који су стизали и са истока и са запада, затим о тканинама, кројевима, обући, оглављу, накиту, владарским инсигнијама и реконструкцији костима у емисији говори др Бојан Поповић.

Емисија је снимана у Галерији фресака Народног музеја Србије чији је управник др Бојан Поповић. Поред фресака из наших манастира, за илустрацију приче коришћени су и костими из игране серије "Немањићи рађање краљевине" снимани у студију РТС.

Аутор и уредник емисије: Светлана Илић

Директор фотографије: Хаџи Владан Мијаиловић

Монтажа и колор корекција: Александра Виријевић Павлек

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара