TV feljton-Intervju sa predsednikom Islanda

Island je nezavisna ostrvska država, smeštena na granici između Atlantskog i Severnog ledenog okeana, na severozapadu Evrope. Sa od oko 350.000 stanovnika (prema procenama iz 2018), Island je najređe naseljena evropska država i jedna od 20 najređe naseljenih zemalja na svetu.

Pre više od trideset godina, ekipi TV Beograd je tadašnji predsednik Islanda Kristjan Eldjarn dao intervju. U rezidenciji u Rejkjaviku, on je gostima iz Beograda govorio o svojoj zemlji, njenoj istoriji i kulturi.

Kristjan Eldjarn (1916-1982) bio je treći predsednik Islanda, od 1968. do 1980. godine. Po zanimanju arheolog, pre ulaska u politiku bio je direktor Nacionalnog muzeja Islanda. Popularnost među sunarodnicima stekao je serijom predavanja na programu nacionalne televizije, od 1966. do 1968. godine. Tu popularnost, Kristjan Eldjarn je održao i tokom mandata, a na izborima 1972. i 1976. godine nije imao protivkandidata. Zbog slabog zdravlja, 1980. godine odlučio je da se ne kandiduje za novi predsednički mandat.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се