Drugi vek – Slavko Štimac

Ako je nekome film - život i život kao film, onda je to nikom drugom do Slavku Štimcu koji je pred filmskim kamerama od svoje jedanaeste godine kada je odigrao glavnu ulogu, dečaka Ranka u filmu Obrada Gluščevića "Vuk samotnjak".

Kako tada, tako i danas - posle punih 47 godina i više od 40 igranih filmova, Slavko Štimac igra samouvereno, s lakoćom, jednostavnošću najvećih i mudrošću najiskusnijih. Posle "Vuka samotnjaka" nastavio je sa glavnim ulogama u filmovima i TV serijama maestra Branka Bauera "Salaš u malom ritu" i "Zimovanje u Jakobsfeldu". Sa nepunih 15 godina odigrao je četiri glavne uloge, potom otišao u Beograd gde je odigrao čuvenog Peru trtu u "Specijalnom vaspitanju", a ubrzo osetio i kako izgleda svetski film kod Sema pekinposa u "Gvozdenom krstu".

Nije studirao glumu. Nije imao vremena za to. Možda ga i ne bi primili na fakultet. Štimac je glumu stvarao pred kamerama koje su osećale i prenosile na platno njegovu specifičnu izražajanost, glumačku i ljudsku slojevitost, autentičnost i sugestivnist kojima se veruje.

Imao je svega dvadeset godina kada je igrao u kultnim filmovima jugoslovenske kinematografije "Ko to tamo peva" i "Sjećaš li se Doli Bel" i tu je odigrao uloge i scene koje se danas svrstavaju u najerotskije scene naše kinematografije u koje spadaju i kultne scene u filmovima "Varljivo leto '68" i "Život je čudo". Neko bi reko da je Štimac seks simbol našeg filma. Ne, on je samo tihi ali vrhunski vešt i prirodan igrač koji ume da odigra sve što mu uloga naloži i da uvek da malo više u korist filma.

Velike i značajne uloge Slavko Štimac je ostavrio u Kusturičinim filmovima "Podzemlje"("Underground") i "Život je čudo" i oba su označavala Štimčev povratak na veliki ekran posle sušnih godina u kojima je, s retkim izuzecima, igrao male epizodne uloge ili je samo pravio društvo kolegama u kadru. Jedan je od retkih glumaca koga kroz karijeru prate životinje glumci. Štimac je igrao sa vukovima, psima, medvedima, pačićima, mačkama, a možda najbolje sa majmunima u "Podzemlju".

U filmu "Život je čudo" konačno nas je naterao da shavtimo da odavno ima više od 40 godina i da više nije onaj mali koje je sa 25 godina igrao klince, da se iskusan život vidi i njegovim karakterima i pojavi i da se veruje njegovim mladolikim borama. Potvrdio je to ulogama u "Turneji", "Optimistima", "Koriolanu", "Neprijatelju", a posebno u filmu Gorana Rušinovića "Bjuik rivijera" u kome je iskoristio sve glumačke prostore koje nudi uloga izbeglice koji odbija da mrzi.

U emisiji "Drugi vek" Slavko Štimac govori o odrastanju i sazrevanju pred kamerama, isksutvu sa Semom Pekinpoom, erotskim scenama, odnosu prema starijim i poznatijim kolegama, sposobnosti da istrpi tuđu glumu, prilagodi joj se i transformiše je u novi filmski kvalitet.

Nenametljiv, pametan, zanimljiv, duhovit, zanimljiv, čestit, lepo stidljiv, Slavko Štimac u emisiji "Drugi vek".

Urednik i autor Nebojša Popović, snimatelj Rade Bubalo, montažer Mirjana Mitrović.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се