Ostavi sve i čitaj: Vladimir Kopicl

Knjiga je konstanta. Ona je uzbudljiva, kaže u emisiji Ostavi sve i čitaj srpski pesnik i esejista, umetnik, novinar, pozorišni i filmski kritičar Vladimir Kopicl.

Govoreći o fenomenu popularnosti savremene poezije, Vladimir Kopicl ističe ekskluzivnost pesničke umetnosti i njenu laku prohodnost do čitaoca, koji vrlo brzo može da zaključi da li je zaista u komunikaciji sa umetničkim delom ili naprosto samo čita. Otkriva da je kod nas, nažalost i nasuprot aktuelnoj svetskoj praksi, pravi podvig objaviti knjigu poezije. S druge strane, vratila se potreba za živim kontaktom, prisustvom glasa, tela, svega ono što poezija zapravo može da donese, kao neka primordijalna literarna praksa.

U razgovoru sa Goricom Zarić, urednicom emisije, Vladimir Kopicl odgovara na pitanja o prisustvu umetnosti u savremenom životu, potrebi da se pojam kulture redefiniše u ambijentu digitalnog 21. veka, o kvalitativnoj dimenziji sve veće dostupnosti umetničkih dobara i o tradiciji bez koje smo, prema njegovim rečima, jednodimenzionalni.

Ispovedajući svoje čitalačko iskustvo, Vladimir Kopicl otkriva da voli da preporučuje knjige koje sadrže istoričnost, lepotu, književnost, uzbuđenje, magijski element. Ukratko, čitljive i uzbudljive.

Autor i urednik emisije je Gorica Zarić, muzički urednik Nevena Popović, reditelj Ivan Milanović.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се