Професионалци- Соколари

Ова емисија серијала Професионалци посвећена је једној необичној професији - соколарству.Соколарство је најстарија и најхуманија ловна дисциплина, где се лови уз помоћ птица грабљивица. Процењује се да је настало пре 3000 година у Азији. Соколарство је највећи процват доживело у средњем веку, као спорт краљева, витезова и племића. Србија има дугу традицију у соколарству. Студеница је својевремено била један од најзначајнијих соколарских центара у Европи, а Немањићи једни од најбољих соколара свога доба. УНЕСКО је соколарство уврстио у светску културну баштину. Ханију Гиргису и Радану Булатовићу соколарство је професија, јер уз помоћ птица грабљивица врше биолошку заштиту објеката од штете коју наносе голубови, вране и друге птице. Нарочито је ефикасно у биолошкој заштити аеродрома где се растерују птице које могу улетети у мотор авиона и изазвати несрећу. Гости емисије упознаће гледаоце и са својим птицама грабљивицама, јастребовима, орловима, сибирском совом.. Аутор емисије Драган Станојевић

Соколарство је најстарија и најхуманија ловна дисциплина, где се лови уз помоћ птица грабљивица. Процењује се да је настало пре 3000 година у Азији. Соколарство је највећи процват доживело у средњем веку, као спорт краљева, витезова и племића.

Србија има дугу традицију у соколарству. Студеница је својевремено била један од најзначајнијих соколарских центара у Европи, а Немањићи једни од најбољих соколара свога доба.

УНЕСКО је соколарство уврстио у светску културну баштину. Ханију Гиргису и Радану Булатовићу соколарство је професија, јер уз помоћ птица грабљивица врше биолошку заштиту објеката од штете коју наносе голубови, вране и друге птице.
Нарочито је ефикасно у биолошкој заштити аеродрома где се растерују птице које могу улетети у мотор авиона и изазвати несрећу. Гости емисије упознаће гледаоце и са својим птицама грабљивицама, јастребовима, орловима, сибирском совом..

Аутор емисије Драган Станојевић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се