Čitaj mi!

Epitafi Timočana Torlaka

Natpise sa nadgrobnih spomenika, koje je godinama prikupljao na seoskim grobljima između Zaječara i Knjaževca, istoričar književnosti i istraživač tradicionalne kulture Ljubiša Rajković Koželjac pretočio je u knjigu „Suza skamenjena".

Običaj pisanja epitafa traje od vremena antičke Grčke do danas. Često napisan u stihovima, epitaf predstavlja jezgrovit, duhovit ili satiričan odnos prema prolaznosti života i ljudskoj sudbini.

Epitafi često sadrže pohvale vrlinama pokojnika ili karakteristike njegove ličnosti. Vremenom, gube značaj koji im je pridavan i postaju jednostavan nadgrobni natpis.

Zbirka epitafa sa seoskih grobalja "Suza skamenjena" Ljubiše Rajkovića Koželjca, najnovije izdanje Zavičajnog društva Timočana Torlaka, objedinjava rezultate naučnoistraživačkog rada na terenu koja nose snažan književni pečat autora.

"Timočki govor glavna je odlika tih epitafa i osnova njihove književno-umetničke vrednosti", kaže autor. "Toliko je osećajnosti u njima, toliko je naš narod i u nadgrobnim natpisima iskazao svoje srce i svoju dušu, tako da je prosto grehota da to prepustimo zubu vremena, jer sve propada, nema ničeg apsolutno večitog. I groblja umiru."

Zbirka epitafa "Suza skamenjena" četvrta je knjiga Ljubiše Rajkovića Koželjca, u izdanju Zavičajnog društva Timočana Torlaka, iz Minićeva kod Knjaževca.

Mr Dejan Krstić, predsednik Zavičajnog društva Timočana Torlaka, ističe da je knjiga duboko univerzalna, jer je smrt najuniverzalnija tema, ali i duboko zavičajna - jer govori o području između Knjaževca i Zaječara, rodnom kraju autora.

Predstavljanje zbirke epitafa „Suza skamenjena" priredila je Narodna biblioteka „Njegoš", a zavičajna literatura postala je bogatija za knjigu koja na poseban način govori o timočkom kraju, podsećajući i na to da se sela tog dela Srbije polako gase, ostajući bez svojih žitelja.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 31. jul 2014, 11:25) - Vasilije [neregistrovani]

emajl

Trazim emajl Ljubise Rajkovica, kozeljca.
Moj emajl je: milosavljevicv873@gmail.com

div id="adoceanrsvdcfhklggd">