Čitaj mi!

Pomoć Zapada Ukrajini – oružje širokog dometa

Ukupna američka vojna pomoć Ukrajini od početka rata dostigla je bezmalo deset milijardi dolara, dvostruko više nego što je Vašington izdvojio za Avganistan, u godini koja je prethodila povlačenju, ili tri puta više nego što poklanja glavnom savezniku na Bliskom istoku – Izraelu. Velike količine raznog naoružanja šalju i ostali ukrajinski saveznici. Prvi slučaj preprodaje zapadne vojne pomoći zabeležen je početkom juna, a šverc se nastavlja. Evropol upozorava – veće količine oružja i municije iz Ukrajine mogle bi pasti u ruke kriminalnih bandi širom Evrope.

Vodeći se latinskom izrekom „Sve svoje sa sobom nosim”, pojedine izbeglice iz Ukrajine, pored ličnog prtljaga, u Evropsku uniju ponele su i lično naoružanje, upozorava Evropol. Tvrde i da duž ukrajinske granice sa Unijom postoje skladišta namenjena za šverc oružja. U prethodnih šest meseci beleže slučajeve korišćenja oružja kao sredstva plaćanja.

"Države članice EU i partneri prijavili su slučajeve kriminalnih mreža koje deluju u regionu, uključujući krijumčarenje značajnih količina vatrenog oružja i municije, uključujući vojno oružje", navode iz Evropola.

"Ono što je problem jeste da je na ratištu veoma teško kontrolisati oružje kako funkcioniše i kako cirkuliše. Takođe, kada se vrše udari sa distance na skladišta ubojnih sredstava i na magacine, onda je velika verovatnoća da se ne uništi sve oružje ali, pošto se to oružje otpisuje, predstavi da je sve uništeno. E tu postoji manipulacija i mogućnost da se na neki način deo oružja prošvercuje i to je veoma opasno", kaže ekspert za bezbednosna pitanja prof. dr Vladimir Barović. 

Da je opasno, potvrđuje i EU koja pribegava novim načinima kontrole već poslatog naoružanja u Ukrajinu.

"Evropska unija je u Moldaviji formirala posebno odeljenje, poučena iskustvom iz prethodnih sukoba – Irak, Avganistan, Jugoslavija, prethodni sukobi u Ukrajini, rasulo u Albaniji 1997. Postoji sumanuta količina oružja koja je već u opticaju, bez ovog sukoba, ovde će ljudi tražiti da kupe oružje za te specijalne namene, protivtenkovske i protivavionske projektile", smatra urednik na portalu RTS-a Rade Maroević.

Pojavili su se snimci tih projektila u Albaniji – upitna je autentičnost, kažu stručnjaci.

Pod znak pitanja Evropol stavlja i informaciju da se takve rakete mogu naći za oko 30.000 dolara na crnom onlajn tržištu, iako je njihova realna vrednost 8 puta veća. Saopštavaju, to može biti ruska propaganda.

Dok se u tom slučaju utvrđuje istina, nesporne činjenice su da su članice NATO-a Ukrajini isporučile na stotine protivavionskih projektila. Zato upućeni upozoravaju – u uslovima rata kontrola nad takvim oružjem koje može da obori avion nije u potpunosti moguća, a to može da ima višestruke posledice ako recimo dođe u ruke terorista.

"Ja bih pomenuo sam da su pre petnaestak godina pojedine moćne države zahtevale od nas da kao zemlja uništimo ‘strelu 2m’, to je laki prenosivi PVO sistem, i značajan broj tog oružja je uništen. Međutim, sada imate problem da na ratištu ima velika količina tog oružja i drugog oružja kao što je stinger i već imamo indicije da već postoji taj neki šverc tog oružja i u narednom periodu to može biti problem", kaže Barović.

Problem je bio u Iraku pre više od 15 godina kada je takav sistem PVO pao u ruke Al Kaide, ipak rakete nisu napustile teritoriju te ratom zahvaćene zemlje.

Šverc ukrajinskog oružja, ne može promeniti bezbednosnu sliku u našem regionu jer već ima dosta naoružanja iz ratova devedesetih, kažu upućeni, dok se Zapadnoj Evropi ono može vratiti kao bumerang.