Vukosavljević direktorki Uneska: Otimanje istorije u slučaju Novog Brda

Ministar kulture Vladan Vukosavljević uputio je pismo gospođi Odri Azule, generalnoj direktorki Uneska, povodom, kako je rekao, učestalih pokušaja otimanja značajnih tekovina srpske kulture i ključnih delova srpske kulturne baštine na području KiM. Vukosavljević kaže da se to ponovilo u slučaju istine vezane za srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Nikole u Novom Brdu.

Vladan Vukosavljević kaže u pismu da bi sa Odri Azul ponovo da podeli veliku zebnju i zabrinutost u vezi sa stanjem srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, uz napomenu da je ovoga puta reč o flagrantnom kršenju svih međunarodnih kodeksa. 

"Permanentni napadi na srpske spomenike (npr. od 1999. godine, manastir Visoki Dečani je više puta bio meta oružanih napada) kao i falsifikovanje istorije na ovom području, posebno od momenta jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova (2008), sada su evoluirali u otimanje i prisvajanje kulturnog i verskog nasleđa Srba na ovom prostoru", navodi se u pismu ministra kulture. 

Ovoga puta, reč je o arheološkim ostacima srednjovekovnog grada Novo Brdo i monumentalne katedralne srpske pravoslavne crkve Svetog Nikole, nekadašnjeg sabornog hrama novobrdskih i gračaničkih episkopa, koji se nalazi u podgrađu tvrđave Novo Brdo, u istoimenoj opštini.

Taj hram, podseća Vukosavljević, datira iz sredine 14. veka i građen je u romaničkom stilu kao i druge velike srpske zadužbine iz tog vremena, i do pada pod osmansku vlast, bio je glavno bogoslužbeno mesto.

"Naime, Kosovski arheološki institut izveo je, uz podršku Ambasade SR Nemačke u Prištini, radove na rekonstrukciji upravo ovog sakralnog lokaliteta, nazvavši ga novim imenom kao - 'obnova katedrale u Artani' i, tretirajući ga kao rimokatoličku katedralu, o čemu govore albanski i kosovski mediji ali i zvaničnici (Ramuš Haradinaj, Priština)", kaže u pismu ministar kulture.

Novo Brdo - upisano kao spomenik kulture 

Novo Brdo je, dodaje Vukosavljević, zaštićeno kao spomenik kulture i upisano u Centralni registar nepokretnih kulturnih dobara Srbije pod brojem SK 1393.

Vukosavljević navodi da se za svaku sličnu aktivnost mora tražiti i stav Saveta za sprovođenje i nadgledanje, čiji je član Srpska pravoslavna crkva, a da to telo nije konsultovano.

Vukosavljević je istakao da je svedočanstvo o dosadašnjim obimnim istraživanjima Novog Brda predstavljen u monografiji "Crkva Sv.Nikole - Katedrala Novog Brda", eminentnih arheologa Marka Popovića i Igora Bjelića, koji su na Unesko projektu bili angažovani u svojstvu naučnog i konzervatorskog savetnika.

O svemu tome, obaveštena je, kaže, Delegacija Evropske unije kao i Misija OEBS-a u Srbiji.

"Uvažena gospođo Azule, ponovo navodimo da je Južna srpska pokrajina Kosova i Metohija, shodno odredbama Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999) u sastavu Republike Srbije, kao značajno sedište kulturnog i sakralnog nasleđa najviše kategorije, na kome se nalazi preko 1.300 crkava, manastira, džamija, arheoloških lokaliteta i prostornih celina, a koji čine deo bogatog kulturnog nasleđa Republike Srbije, te da se nalazi pod upravom Ujedinjenih nacija", istakao je Vukosavljević.

Prema rečima ministra kulture već je napravljena velika šteta na autentičnim ostacima pomenute srpske srednjevekovne bazilike.

"Upućujem Vam ponovo, najiskreniju molbu da još jednom sagledate sve navedene činjenice, u cilju pružanja nedvosmislene zaštite ove značajne kulturne baštine, kao i da reagujete u skladu sa visokim principima i preporukama organizacije na čijem ste čelu, posebno imajući u vidu Konvenciju o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine, čiji je Srbija potpisnik (1972)", navodi se u pismu ministra kulture Vladana Vukosavljevića.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 12. jun 2019, 18:44) - anonymous [neregistrovani]

pravac

molba, pa bas ih briga. povedite racuna o savremenoj umetnosti. prava propada a kic cveta. i vi ga podrzavate jer ste povodljivi.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">