Nastavlja se istraživanje Šalitrene pećine

Nastavljeno istraživanje Šalitrene pećine kod Mionice, paleolitske stanice koja svojim materijalom pruža uvid o životu čoveka u rasponu od srednjeg pa do mlađeg paleolita. Projektom rukovodi Bojan Mihailović iz Narodnog muzeja u Beogradu.

Arheološka ekipa na čelu sa višim kustosom Narodnog muzeja u Beogradu, arheologom Bojanom Mihailovićem, nastavlja sistematska arheološka istraživanja na lokalitetu Šalitrena pećina, najbogatijeg paleolitskog nalazišta na području centralnog i zapadnog Balkana, saopšteno je danas iz nacionalnog muzeja.

Arheološki lokalitet Šalitrena pećina koja je smeštena u klisuri reke Ribnice, u selu Brežđe kod Mionice, iz godine u godinu arheolozima pruža dragocene podatke kako o materijalnoj kulturi, tako i o duhovnom životu paleolitskog čovaka.

Na osnovu dosadašnjih saznanja može se reći da Šalitrena pećina predstavlja za sada najbogatije i najznačajnije paleolitsko nalazište u Srbiji, jedino gravetijensko nalazište na prostoru zapadnog Balkana i svakako jedno od najbogatijih i najznačajnijih gornjepaleolitskih nalazišta u jugoistočnoj Evropi.

Tipološko-tehnološkom analizom pronađenog materijala utvrđeno je da je Šalitrena pećina naseljena još tokom srednjeg paleolita, pre 38.000 godina, koji se pripisuje nendertalcima, dok materijal pronađen u hronološki mlađim slojevima, pripada vodećim gornjepaleolitskim kulturama Evrope - orinjasijenu (pre 31.000 godina) i gravetijenu (pre 24-25.000 godina), ili homo sapiensu.

Mnogobrojni kameni artefakti i ostaci faune omogućavaju arheolozima da sa svakim novim nalazom načine značajan pomak u razumevanju najstarijeg perioda ljudske prošlosti, pa je zbog toga potencijal Šalitrene pećine izuzetno veliki, navodi se u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">