Sud odlučuje o vlasniku stadiona

Suđenje po tužbi Ministarstva odbrane protiv JSD Partizan zakazano za 9. jun, pred Višim sudom u Beogradu. Nekadašnji Stadion JNA svojevremeno, odlukama visokih državnih organa, prebačen u vlasništvo Partizana, što Ministarstvo nastoji da ospori.

Portparol Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić izjavila je da je suđenje po tužbi Ministarstva odbrane protiv Jugoslovenskog sportskog društva Partizan, u vezi sa vlasništvom nad stadionom, zakazano za 9. jun.

Nekadašnji Stadion JNA svojevremeno je, odlukama visokih državnih organa, prebačen u vlasništvo Partizana, što Ministarstvo nastoji da ospori kao nelegalnu i nelegitimnu odluku.

Ristićeva je precizirala da je ovaj spor, koji je pokrenut još 1997. godine pred Drugim opštinskim sudom, 1. januara 2010. prešao u nadležnost Višeg suda, posle uspostavljanja nove pravosudne mreže.

Ministarstvo odbrane je na osnovu ovlašćenja Republičkog javnog pravobranioca, 20. marta 2007. godine protiv Sportskog društva Partizan obnovilo tužbu.

Tužba je podneta radi utvrđivanja ništavosti i neproizvođenja pravnog dejstva ugovora o prenosu prava korišćenja na nepokretnostima u društvenoj svojini bez naknade, koji je 28. marta 1990. godine zaključen između tadašnjeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu i JSP 'Partizan'.

Ugovor se odnosi na fudbalski stadion, veslački klub, odbojkaški i košarkaški teren na Kalemegdanu.

Tokom obnovljenog postupka Drugi opštinski sud je 8. jula 2009. godine doneo privremenu meru kojom je određena zabrana Partizanu za raspolaganje i otuđenje svih pomenut objekata, do pravosnažnog okončanja ovog parničnog postupka.

Iz Partizana poručuju da sudska odluka kojom im se privremeno zabranjuje prodaja nepokretnosti ili promena njihove namene, ne menja ništa i da će svi klubovi u okviru tog društva raditi po starom.

Tvrde da su vlasnici stadiona i pomoćnih objekata. Spor će, kažu, nastaviti iako su uvereni da će sa državom naći zajedničko rešenje.

Okružni sud u Beogradu odbio je 7. oktobra prošle godine žalbu Partizana i potvrdio odluku Drugog opštinskog suda o privremenoj meri.

Ministar odbrana Dragan Šutanovac uveren je da će to ministarstvo sa Sportskim društvom Partizan postići adekvatan dogovor u vezi sa imovinom tog društva koja je nekada pripadala vojsci.

"Taj problem postoji više u javnosti a manje u realnosti", rekao je Šutanovac.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 13. maj 2010, 00:43) - mare [neregistrovani]

grobari jug

mi, mi smo drzavni projekat.

(sreda, 12. maj 2010, 17:14) - anonymous [neregistrovani]

Ciji je Partizan?

Partizan je bio vojni klub i poznato je da ni jedan potez u klubu nije mogao proci bez odobrenja raznih generala, pod cijom komandom je bila i uprava Partizana. Pa, ako su se drustvena preduzeca morala otkupljivati zasto ne bi i SK Partizan. Sumnjam da ce Partizan ostati narodni ili drustveni klub. Nije mi poznato da li je partizan izgradio neke sportske objekte, ali ako jeste, onda su oni njegovi.

(sreda, 12. maj 2010, 13:19) - Драган [neregistrovani]

Државни пројекат?

"Некадашњи Стадион ЈНА својевремено, одлукама високих државних органа, пребачен у власништво Партизана" Шта оно рекосте гробари? Ко је државни пројекат?

(sreda, 12. maj 2010, 12:21) - Maja [neregistrovani]

Hm!!!

Kako bre ciji je PARTIZAN??? pa valjda je NAS od NARODA!!! NAPRED PARTIZAN

div id="adoceanrsvdcfhklggd">