Čitaj mi!

Patrijarh Irinej: Savest je na strani Srbije

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej očekuje da će na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu progovoriti savest mnogih, a savest je, kaže, na strani Srbije.

"Ukoliko to ne bude, onda će to biti tragedija kulture u Evropi i Americi", rekao je patrijarh novinarima u pauzi bilateralnog međuverskog dijaloga Srbije i Indonezije.

Upitan šta je mislio kad je izjavio da ako dođe do sile, moramo učiniti sve da milom ili silom to vratimo, patrijarh je rekao da "ako se nešto otima silom, i ako ne možete to odbraniti milom, šta drugo vam ostaje nego način koji će odbraniti, i to ne samo u ovom slučaju već uopšte".

Na pitanje da li priliči duhovnicima da pozivaju na silu, patrijarh je naveo da "Crkva blagosilja odbrambene ratove".

"Rat je zlo, ali treba da se branimo, naša dužnost je da se branimo. Ne možemo da sednemo i kažemo secite nam glave. Borićemo se protiv toga", rekao je patrijarh i dodao da je to u duhu hrišćanstva i svega verskog.

Odgovarajući na pitanje da li veronauka treba da bude obavezan predmet, patrijarh je dodao da treba da bude obavezna za sve one koji se za nju opredele, dodajući da crkva ne želi da je nameće silom.

"Za one koji se opredele da bude obavezna, a za druge ne znam kakvu će zamenu oni dobiti, da li neku filozofiju, etiku... jer ne želimo da namećemo veronauku silom nikome, ni roditeljima, ni deci", rekao je patrijarh novinarima.

Navodeći da se deca opredeljuju kako roditelji odluče, patrijarh je rekao da je našem obrazovanju i prosveti potrebno da se podigne moral u školama, a što je, prema njegovim rečima, najviše obaveza veronauke.

Kako je rekao, drugi predmeti i profesori predaju svoje predmete i niko se ne obraća na ono što predstavlja život.

"Zato sam predložio dve stvari - da veronauka bude obavezna za one koji se opredele za nju i da se, kao što je to u drugim slučajevima, i kod drugih država i naroda, najmanje dva časa veronauke sa etikom, uvede u škole", rekao je patrijarh.

Kako je naveo, to je njegova želja, ali posebno potreba društva.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 09. nov 2015, 14:12) - anonymous [neregistrovani]

Religija i ratovi.

Dva puta sam procitao ovaj tekst, neverujuci da je patrijarh mogao da izjavi ovako nesto. Kroz istoriju, crkva jeste pospesivala vecinu ratova, ali to odavni vise nije slucaj. Danas se jos jedino vode ratovi u ime islama i to moze da nam posluzi samo kao los primer. 

(ponedeljak, 09. nov 2015, 12:31) - Milan [neregistrovani]

Pravo na odbranu

Svaka čast Njegovoj Svetosti Patrijarhu Irineju na ovako pravim rečima. Jasno da se moramo braniti,otima nam se deo države i uništava naša baština. Opet se javljaju dežurni borci za ljudska prava koji sada hoće da kažu kako Crkva poziva na rat. Niko na rat ne poziva, nego se želi reći da svako ima pravo na odbranu, pa samim tim i naš srpski narod i Srbija. Neka Bog blagoslovi i poživi našeg Patrijarha.