Čitaj mi!

Štrajk prosvetara, kome zvono zvoni?

Uprkos apelu nadležnih da prosvetni radnici štrajkuju u zakonskim okvirima, neke škole u Srbiji danas su ipak bile prazne zbog odluke sindikata da na jedan dan obustave rad. Umesto toga, protesti u više gradova.

Glavni zahtevi sindikata su kolektivni ugovor, platni razredi, izuzeće od smanjenja plata i novi zakon o obrazovanju. Prema nepotpunim podacima sindikata, od 1.768 škola, oko 350 nije radilo.

Statistika nadležnih je drugačija – totalna ili delimična obustava rada bila je u 212 škola.

"I oni koji nisu članovi sindikata su u štrajku. To nije po zakonu, to je jedan vid građanske neposlušnosti", kaže Ostoja Jokanović iz OŠ "Vuk Karadžić" u Čačku.

U Rasinskom okrugu nije radila 21 škola, u Nišu oko 30. Direktori između dve vatre. Kažu, nije im bilo lako ovih dana. Svaka odluka izgledala im je kao pogrešna.

"Mogu da se posvađaju sa sindikatima, ili da pokuša da se uvede svađa u kolektiv, ili da vodi školu u štrajk", kaže Aleksandar Veljković, direktor Elektrotehničke škole u Nišu.

Roditelji, čini se, imaju sve manje strpljenja, pa i razumevanja.

"Kraj je polugodišta i knjižice, da li će to da se podeli, videćemo. Uopšte mi se ne sviđa", kaže jedan roditelj.

U Beogradu, međutim, većina škola radila je uobičajeno.

"Nema obustave, nema skraćivanja časova, što ne znači da ne podržavamo, ali su jedinstveni u tome da danas bude nastave što je, svakako, dobro za učenike i roditelje jer je kraj i polugodišta i kalendarske godine", kaže Zlatko Grušanović iz OŠ "Vuk Karadžić".

U većim gradovima, protesti na trgovima. Sa beogradskog – na Trgu Nikole Pašića – i zaključak štrajkačkog odbora: đaci na kraju ovog polugodišta neće dobiti knjižice.

"Sve ocene će biti zaključene u odeljenju, učenici će znati ocene, ali nećemo održati odeljenska veća, jer je to mesto gde se verifikuju ocene, i samim tim neće biti podeljene ni knjižice", kaže Dragan Matijević iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Današnja obustava rada je bila nezakonita, kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i poručuje da će učenici dobiti ocene.

"Poziv na obustavu nastave je neodgovoran potez sindikata. Škola postoji zbog đaka. Tačka. Sve ono što narušava taj osnovni postulat zbog čega mi uopšte imamo školu nije nešto čime treba da se bavi škola. To znači da ne možemo da tolerišemo da bilo ko ne zaključi ocene", ističe Verbić. 

Ministar ponovo podseća direktore na odgovornost koju imaju i upozorava ih da što pre nastave školsku godinu na najbolji mogući način, uključujući i brzu nadoknadu časova. Sindikati pak najavljuju da će i sutra biti skraćeni časovi.

broj komentara 18 pošalji komentar
(utorak, 23. dec 2014, 16:36) - anonymous [neregistrovani]

profesor

Prosvetni radnici nisu samo ucitelji.
Naprotiv nema vise ucitelja, sada su svi koji vam obrazuju decu profesori, dakle najobrazovaniji deo nacije, intelektualna elita...

(utorak, 23. dec 2014, 13:17) - anonymous [neregistrovani]

hvala

Hvala na podrsci. Dostojanstvo nam ne mogu uzeti a ni znanje.

(utorak, 23. dec 2014, 13:16) - anonymous [neregistrovani]

profesorica

Moje iskustvo u prosveti se svodi na odrađen pripravnički staž u osnovnoj školi. Znam da nije lako raditi sa decom i 45 minuta pokušavati animirati ih na nešto što njih uopšte ne interesuje. Ali da pitam i ja Vas - znate li vi kako je osam sati terati normu peglajući čarape dok vam šef sve vreme diše za vratom plašeći se da ne zastanete na časak, znate li kako je jesti po kiši napolju jer u firmi ne postoji trpezarija, znate li kakav je osećaj imati platu 20000... i na svu muku u sebi plakati jer znaš da si se školovao, mučio, odricao da ti to ne bi postala sudbina...

(utorak, 23. dec 2014, 13:15) - albatros [neregistrovani]

promena posla

Gospodo prosvetari promenite posao i resen problem!

(utorak, 23. dec 2014, 12:33) - anonymous [neregistrovani]

odgovor

Zbog takvih kao vi Srbija je takva kakva jeste. Radimo najodgovorniji posao- vaspitavamo i obrazujemo Vase dete. A ako mislite da je lako udjite u ucionicu 45 minuta pa onda pricajte na ovu temu.

(utorak, 23. dec 2014, 09:50) - Lokvas [neregistrovani]

Da li vi znate...

... šta je štrajk???

(utorak, 23. dec 2014, 09:20) - anonymous [neregistrovani]

odgovor

Zar je moguće da Srbija ima toliko nepismenih ljudi.
Što se niste bunili kad su Policajci štrajkovali i dobili po 6000 dinara na platu , i to u ovom trenutku!Što se niste žalili kada su sudije dobile po 1000 e.za profesore tada nije bilo para , a sada im se skida 10%.Sramota!
Platni razredi se neće uvesti zvog srednjoškolaca koji drže Srbiju. Njima to uopšte ne odgovara.Koje lud da ima manju platu od profesora.

(utorak, 23. dec 2014, 09:17) - anonymous [neregistrovani]

Plate

Vodite racuna da ne ostanete i bez to malo plate sto vam je ostalo.Niko u drzavi nema vise slobodnog vremena a i privelegija kao Vi gospodo ucitelji . Cast izuzecima

(utorak, 23. dec 2014, 08:58) - anonymous [neregistrovani]

reforme

Reforme ce konacno morati da pocnu, ali temeljne i svuda. Tako ce morati da zakace i skolstvo i zdravstvo. Tu ce reforme morati mnogo da zabole. Nerealno je da imamo sve manje ucenika, a sve vise ljudi u prosveti, takodje broj skola sa vrlo malih brojem ucenika treba smanjiti sazimanjem skola i uvdjenjem skolskog autobusa. Sto se smanjenja plata tice, ona pogadja sve. Drzava treba sto pre da prestanbe da bude utociste i poslodavac stotinama hiljada ljudi, ona treba da bude prosecan pa cak i los poslodavac, to ce mnoge koji zele sebi bolje, da pokrene u neki biznis ili natera da rade negde drugo, a ne kod drzave. Ako postoji zakon o stajku i svesno ga krsis onda moras da snosis posledice. Kod nas je svuda politika, pa cak i u skolama, tu je kao i svuda sve na vezu, bilo koje radno mesto samo preko veze, direktori naravno svi su partijski postavljeni ili menjaju stranku od zavisnosti od vlasti, sto je nedopustivo. Mora se krenuti konacno, krenuti od samog pocetka i temeljno jer ovako vise ne ide.

(utorak, 23. dec 2014, 08:49) - Miomir [neregistrovani]

Ujdurma prosvetnih radnika

Sramota za nase skolstvo. Ocito da su prosvetni radnici instrumentalizovani od strane pojedinaca kojima ovaj haos u skolama odgovara. Smeniti sve koji ne postuju zakon. Da li se neko zapitao gde nasi profesori provode latnje odmore, destinacije su im Grcka, Turska, Spanija itd sto nas obican gradjanin i radnik sebi ne moze da priusti a o ostalim stvarima da i ne govorim (mito, korupcija, kupovina ocena). A ovamo smeta im da i oni podnesu teret izlaska iz krize, "svaka im cast".

div id="adoceanrsvdcfhklggd">