Čitaj mi!

Inicijativa za prenos Teslinih ostataka

Prvi zajednički sastanak članova Privremenog organa sa čelnicima SPC rezultiraće sutrašnjim formiranjem radne grupe, koja će se baviti inicijativom za prenos ostataka Nikole Tesle da bi se sahranili na platou ispred Hrama Svetog Save.

Privremeni organ Beograda spreman je da podrži inicijativu o prenosu zemnih ostataka Nikole Tesle na plato ispred Hrama Svetog Save, ali postoje zakonski uslovi koji prethodno moraju da se ispune, rekao je član tog veća Nikola Nikodijević.

Nikodijević je objasnio da je reč o saglasnostima Grada i Republike, ali i porodice, odnosno naslednika.

"Spremni smo da podržimo inicijativu o prenosu zemnih ostataka Nikole Tesle, ali postoje zakonski uslovi koji prethodno moraju da se ispune. Među njima su posebne saglasnosti koje treba da se pribave, a nadamo se da to neće trajati dugo", rekao je Nikodijević, a saopšteno je iz Beoinfa.

SPC i patrijarh Irinej pre dva dana su na sastanku sa predstavnicima Privremenog organa Beograda predložili da se zemni ostaci poznatog naučnika prenesu u Hram Svetog Save, a tada je dogovoreno da se u četvrtak, 16. januara formira radna grupa koja će pored tog razmatrati još nekoliko pitanja u odnosima Crkve i Grada.

Na sastanku sa patrijarhom razgovaralo se i o statusu crkvene biblioteke i izgradnji novih crkava, a uoči prvog sastanka radne grupe Nikodijević je rekao da će se to telo baviti konkretizacijom svih pokrenutih pitanja između Crkve i Grada.

Nikodijević je istakao da crkvena biblioteka raspolaže znatnom građom koja prevazilazi kapacitet prostora u kome se nalazi i zaslužuje adekvatniji prostor za smeštaj tog kulturnog blaga.

"Tu je i potreba za urbanističkim planiranjem hramova i crkava u novoizgrađenim i stambenim naseljima čija je izgradnja u toku i koja će biti predmet zajedničkog razmišljanja u novoformiranoj radnoj grupi", naveo je Nikodijević i dodao da se nada da će se u narednom periodu doći do konkretnih rešenja.

broj komentara 12 pošalji komentar
(četvrtak, 16. jan 2014, 14:19) - anonymous [neregistrovani]

mir i tišina

crkvi je potreban mir i tišina ... i grad to treba da im omogući kroz razne lokacije u prirodnim okruženjima, van gradske buke i vreve ...

(četvrtak, 16. jan 2014, 13:26) - Патриот [neregistrovani]

Од када то држава финансира цркву?

Зашто имамо министарство за односе са верским заједницама када оснивамо радне групе које треба да решавају верска питања? Ваљда зато што је донесена одлука да нема нових запошљавања у јавним службама. Јер код нас није до сада донесена ниједна одлука и ниједан закон а да није одмах изигран. Једдино је овај пут то ишло брже него до сада. Стекли људи искуство, па су ефикаснији. Православна црква гради а држава јој широкогрудо помаже. Кад друге цркве хоће да граде држава им не само да не помаже него и све чини да их омета или чак спречи у томе иако људи граде из својих средстава и не траже од државе ништа пошто знају да неће ни добити, само траже дозволу за градњу па и то једва добијају. У једном граду код нас су срушили једну цркву и две гараже у црквеном дворишту. Дали један део зграде за срушену цркву и једну гаражу и један стан за свештеника а после тога отели гаражу и хтели и стан да отму па нису успели. А овде оснивају непотребне групе и финансирају. Док народ замајавају неком наводном правдом и поштењем.Држава није ту да служи цркви ни црква држави. Него и држава и црква треба да служе народу свака у свом делокругу. Међутим код нас је све измешано па се незна где је шта, само се зна да народ мора све да плати.

(četvrtak, 16. jan 2014, 13:23) - Григорије МММ [neregistrovani]

Као на вашару

Занимљиво је да нико не помиње Музеј Николе Тесле, као да не постоји. Зар се не питају и музеалци који воде бригу о имену и заоставштини тог великана. Откуд сад црква одједном? А и град? Какве везе са овом причом има Привремено веће, тим пре јер је импровизовано, привремено? Лепо је неко написао: Тесла је у суштини амерички научник. Тамо је све постигао. А овде ништа, нити му је ишта било омогућено. Будимо му захвални што се изјашњавао као Србин и не правимо циркус око преношења урне. Она је већ сад на правом месту.

(četvrtak, 16. jan 2014, 13:00) - anonymous [neregistrovani]

muzej

Urna sa Teslinim ostacima je u muzeju po želji njegovih rođaka ... Tačka !

(četvrtak, 16. jan 2014, 12:57) - anonymous [neregistrovani]

Dani sd

Ukoliko se neispostuje volja porodice, vec nacija odlucuje o tome, iskreno smatram da treba urnu poloziti ili u Aleju velikana ili u rodno mesto. Mislim da bi se svako ko poznaje materiju slozio sa time.

(četvrtak, 16. jan 2014, 12:24) - anonymous [neregistrovani]

@Trebalo bi ga vratiti u Hrvatsku!

Зашто? Да му ломе споменик, као што су му кућу спалили? Србију је Тесла волео свим срцем, као што и Србија данас воли њега. Ваш коментар је злурад. Сахранићемо човека како доликује, на месту које је за то најпримереније. Гледајте своја посла.

(četvrtak, 16. jan 2014, 11:12) - Anonymous KS [neregistrovani]

Nešto sad zbunjuje

Zar Nikola Tesla nije kremiran u Njujorku posle smrti početkom januara 1943. godine i nije li urna sa njegovim pepelom već gotovo pola veka u Beogradu, gde je u međuvremenu preneta?

(četvrtak, 16. jan 2014, 08:13) - Гавра [neregistrovani]

Свети Сава

Нигде у свету не постоји да таква величина почива у музеју, место му је у Харму Светог Саве !

(četvrtak, 16. jan 2014, 01:55) - anonymous [neregistrovani]

Trebalo bi ga vratiti u Hrvatsku!

Kakava Srbija!? On je Srbin iz Hrvatske! Cime ga je Srbija zaduzila? Pa eto I Hrvatska? Nicim! SAD su mu omogucile da se razvije! To sto je umro siromasan, to je njegov izbor, nudili su mu bogatstva, ali on nije to hteo. Zaista, ostavite Teslu na miru!

(sreda, 15. jan 2014, 21:36) - Куда ћете ви!? [neregistrovani]

Ако баш премештај,

онда поред његових родитеља у Смиљану!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">