Čitaj mi!

Strah od zime u romskim naseljima

Uslovi za život u romskim naseljima uglavnom su ispod ljudskog dostojanstva. Osim socijalne pomoći i obroka iz narodne kuhinje, kažu, pomoć u nabavci ogreva i tople odeće ni od koga ne stiže. Samo u Beogradu, u 147 romskih naselja živi blizu 57 hiljada ljudi.

Samo u Beogradu, u 147 romskih naselja živi blizu 57 hiljada ljudi. Uslovi za život u tim naseljima uglavnom su ispod ljudskog dostojanstva. Miholjsko leto i protekli topli dani idu na ruku Romima koji teško mogu sami da se pripreme za predstojeću zimu.

Osim socijalne pomoći i obroka iz narodne kuhinje, kažu, pomoć u nabavci ogreva i tople odeće ni od koga ne stiže.

Težak je život u ovakvim uslovima, kažu Romi u jednom od beogradskih nehigijenskih naselja. Zbog velikih vrućina, tokom leta česte su zaraze, puno je pacova i zmija.

Zimi je, kažu, još teže. Od socijalne pomoći i onog što zarade, ne mogu da nabave sve što im je potrebno za predstojeću zimu.

Jedno od najuređenijih romskih naselja u Srbiji nalazi se u Pirotu. Njegovi žitelji, međutim, dele sudbinu ostalih sunarodnika.

Nekima su jedina primanja ona koja se zarade na deponiji. Penzija im ne pokriva, kažu, ni osnovnu potrošačku korpu, pa je nemoguće prehraniti unuke i praunuke.

Lokalne samouprave, shodno mogućnostima, pomažu najugroženije stanovnike, među kojima su svakako i Romi. U vreme ekonomske krize, do Roma sve ređe stiže pomoć i nevladinih humanitarnih organizacija.

Živojin Mitrović iz Romskog nacionalnog saveta kaže da su pokušali da pomognu oko ogreva.

"Romski nacionalni savet je pokušao nešto da uradi, da nešto malo ogreva i drva stigne do naselja. Potrebe su mnogo, mnogo veće i prevazilazi okvire Srbije", kaže Mitrović.

Rešavanjem pitanja ličnih dokumenata, zdravstvenog osiguranja, socijalne pomoći, država je napravila ogroman korak ka uključivanju Roma u društvo.

Zahvaljujući pedagoškim asistentima i zdravstvenim medijatorima veći broj romskih mališana upisuje se u škole, a smanjena je i smrtnost romske dece.

Veliki problem, međutim, i dalje su nehigijenska romska naselja. Mada postoje različiti projekti za njihovo raseljavanje, to se dogodi tek kada se nađu na putu neke infrastrukturne investicije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. nov 2013, 10:20) - Срђан [neregistrovani]

Докле више даj, даj?!

Ja сам купио дрва од "Србиja шума", плаћам 4 200 рсд месечно, у шест месечних рата. Нико ми ниje дао и не пита ме што не радим и немам одакле да плаћам... Доста више са паразитским понашањем и повлађивањем нераду. Они су пре више година учествовали у кампањи "Србиja, моja кућа", па нека више крену да се понашаjy тако! Нека се укључе у живот Србиje, нека се школуjy (њима je бар бесплатно) нека раде, нека постану коначно грађани ове државе, а не само даj Србиjo!