Čitaj mi!

Krivična prijava zbog napada na Rome

Centar za prava manjina apelovao na državne organe da spreče nasilje nad Romima i saopštio da je podneo krivičnu prijavu protiv organizatora protesta usmerenog protiv Roma u Zemun polju.

Centar za prava manjina pozvao je državne organe da hitno reaguju i spreče eskalaciju rasističkog nasilja nad građanima romske nacionalnosti u beogradskom naselju Zemun polje.

Centar je saopštio danas da je podneo krivičnu prijavu za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti protiv organizatora i učesnika rasističkih protesta usmerenih protiv Roma u Zemun polju.

U Zemun polju je grupa građana organizovala višednevne proteste na ulicama uz različite rasističke povike i komentare, navodi Centar za prava manjina.

U saopštenju se navodi i da su zbog protesta i "nedostatka adekvatne reakcije državnih organa", stanovnici Zemun polja romske nacionalnosti, uplašeni za svoju i bezbednost članova svojih porodica, pa se mnogi od njih boje da decu pošalju u školu.

Povodom događanja u Zemun polju olgasile su se i organizacije civilnog društva i zatražile su danas od nadležnih državnih organa, a posebno od gradskih i opštinskih vlasti da hitno reaguju, jer će, kako se navodi u saopštenju, u suprotnom snositi teret odgovornosti za nasilje.

"Sramota je da na dan Borbe protiv fašizma na delu teritorije grada Beograda stanovnici danima žive u strahu zbog fašističkih povika, koji se mogu čuti na protestima u Zemun polju", navodi se u zajedničkom saopštenju više nevladinih organizacija.

Svaljivanje krivice za sva krivična dela koja se na određenoj teritoriji dešavaju na romsku populaciju je izuzetno opasno, jer se povlađuje stereotipima i kriminalizuje ugrožena populacija, navodi se u saopštenju.

Organizacije civilnog društva će povodom diskriminatornih i uvredljivih napisa u medijima podneti i žalbu Savetu za štampu protiv medija koji svojim neodgovornim pisanjem stvaraju klimu u kojoj je nasilje protiv Roma dozvoljeno, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Praksis, Centar za integraciju mladih, Svratište za decu - CIM, Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine Komitet pravnika za ljudska prava - JUKOM, Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za praktičnu politiku, Regionalni centar za manjine, Žene u crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Centar za evroatlanske studije, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava i druge.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 09. nov 2013, 21:46) - anonymous [neregistrovani]

Rasista

U moju kucu su dolazili Romi,pozvan sam na sunet,ja ih zovem po imenu,bio sam na protestima.Kod vas Rom nikad nije usao u kucu,zivite na 100km. od njih.

(subota, 09. nov 2013, 20:38) - anonymous [neregistrovani]

Zemun Polje

Sve ti dusebriznici koji kazu da smo mi u Zemun Polju rasisti nemaju nikakvog kontaka sa romima.Mi zivimo sa Romima vec 30god.i nikakavih problema nismo imali dok nisu doveli ove nove iz ne higijenskih naselja.Ne vladine organizacije apeluju Romima da ne salju decu u skolu ili da ih vode i odvode i samim tim dizu tenziju.Deca se masovno ispisuju iz skole.Zasto?Samo hocemo da nasa deca idu u skolu bez bojaznosti da im se nesto ne desi.Da li mnogo trazimo?

(subota, 09. nov 2013, 20:04) - Berati Metus [neregistrovani]

SUGA!

Ja sam Rom.Zelim da verujem da "suga",ne moze da se prenese,siri preko elektronskih pisanih komentara!Ali ja Vas razumem,KO ZNA...?Ma ovde u R.Srbiju/KiM",moji Romi/cigani,krivi su za SVE,priznajem!
Iskrno,Metus Berati
P.S.Znao sam, da će prije il' kasnije, pronaći krivce za sve naše nedaće i poslati ih na dugogodišnje robijanje.
"Od 1. decembra
Krađa poklopca šahta i bakarnih žica, što se do sada često nije ni vodilo suđenje zbog male vrednosti ukradenih stvari, ubuduće biće kažnjavano i sa osam godina zatvora. Oni koji budu otkupljivali te ukradenu stvari, bez obzira na njihovu vrednost, provešće u zatvoru i pet godina zatvora.
Ove izmene Krivičnog zakonika odnosiće se i na kulturna dobra. To znači da bi lopovima za odnošenje spomen-ploče pretila kazna i do osam godina zatvora. "

(subota, 09. nov 2013, 18:39) - anonymous [neregistrovani]

Eto

i mi mislimo da su svi protiv nas!?! Uvek se pokaže da smo isti oni koji ne vole nas. Uvek likujemo,a kad se desi da su Srbi netolerantni, onda se traže opravdanja u svemu i svačemu...
Ništa mi nismo bolji od Francuza,Hrvata,Šveđana...