Čitaj mi!

Velika bruka na maloj maturi

Nekoliko sindikata i udruženja prosvetnih radnika traži ostavku ministra Žarka Obradovića zbog toga što su testovi iz matematike sa male mature dospeli u javnost. I pojedine stranke traže da se kazne odgovorni. Ministarstvo prosvete saopštilo da su netačni navodi pojedinih medija da je sadržaj novog - ponovljenog testa takođe otkriven.

Odgovornost za to što su testovi iz matematike za malu maturu dospeli u javnost, zbog čega je test i odložen, traži nekoliko sindikata prosvetnih radnika, kao i pojedine političke partije.

Sindikat obrazovanja Srbije zatražio je ostavku ministra prosvete Žarka Obradovića i ispitivanje rada službenika u tom ministarstvu, zbog toga što su testovi iz matematike sa male mature dospeli u javnost.

"Provala testa iz matematike na maloj maturi je samo kap u moru grešaka i neodgovornosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja", navodi se u saopštenju tog sindikata.

Ostavku ministra prosvete zatražio je Forum beogradskih gimnazija. "Zadaci sa male mature su ponovo na ulicama, kao u poslednjoj deceniji prošlog veka, kada smo imali nezapamćenu eroziju morala i odgovornosti i najveću krizu obrazovanja", navodi se u saopštenju tog foruma. Pre toga ostavku je zatražio i forum osnovnih škola.

Sindikat radnika u prosveti Srbije zatražio je od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najoštrije sankcije protiv direktora, supervizora i svih odgovornih osoba u pojedinim školama gde su, kako tvrdi, ispiti za srpski pre polaganja testa prodavani po ceni od 4.000 dinara.

Sindikat navodi da je time poništena svrha polaganja završnog ispita i da stoga traži da se sprovedu najoštrije sankcije protiv "direktora, supervizora i svih lica koji su učestvovali u tim nezakonitim radnjama", piše u pismu tog sindikata Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost zahtevao je od ministra prosvete Žarka Obradovića da od načelnika školskih uprava do pomoćnika ministra, pronađe odgovorne za to što su provaljeni testovi iz matematike za Malu maturu, a ukoliko to ne uspe, da sam preuzme odgovornost.

Kako su testovi dospeli u javnost trebalo bi da pokaže istraga, a kako kažu u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja štampanje testova je strogo kontrolisan proces.

Ništa nije čuvano na računarima, već na, kako kažu, bezbednosnim fleš memorijama, a pristup flešu imaju ovlašćene osobe koje poseduju kodove.

U štampariji nema interneta, mobilnih telefona, a čitav proces se snima, dok se višak materijala se uništava. Testovi se prosleđuju direktorima škola, koji ih do ispita čuvaju u sefu.

Pojedine političe stranke takođe su se oglasile povodom odlaganja maturskog ispita, zbog toga što su u javnost procurela rešenja testova.

Demokratska stranka zatražila je da ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović podnese ostavku, jer su se, kako tvrdi, prodavali testovi iz matematike za malu maturu.

Demokrate smatraju i da je to što su se testovi prodavali po ceni od 2.000 do 9.000 dinara "bruka i neviđen skndal" i najavljuju da će, ukoliko Obradović ne podnese ostavku tražiti od Vlade da ga smeni.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je "hitnu istragu" okolnostima pod kojima su "procureli" testovi iz matematike za malu maturu, kao i mere protiv odgovornih za to.

"Kako je moguće da policija čuva testove i ministar izvlači kombinaciju, a upravo ti testovi se prodaju na ulici? I mali maturanti i njihovi roditelji zaslužuju da se, kao u svim drugim korupcionaškim aferama koje se iz dana u dan otvaraju u Srbiji, saznaju imena i prezimena ljudi koji su odgovorni za ovaj skandal, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost", piše u saopštenju.

Nova stranka zatražila je od Vlade da smeni ministra prosvete, a od policije da utvrdi ko je odgovoran što se pojavila fotokopija jedne od kombinacije testa iz matematike koji su maturanti trebalo da polažu.

Za danas planirano polaganje testa iz matematike u okviru male mature odloženo je za sutra, jer je upisna komisija došla u posed fotokopije rešenja jedne od kombinacija.

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji juče su polagali test iz maternjeg jezika.

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je da ne postoje dokazi da je "provaljen" i juče polagani test iz srpskog jezika, a Upravi kriminalističke policije predati su svi dokazi i dokumentacija kako bi se utvrdilo ko je ukrao i prosledio testove iz matematike.

Inače, i prošle godine bilo je napisa u medijima da su testovi iz matematike mogli da se kupe ispred pojedinih škola. Tada je iz Ministartstva prosvete saopšteno da su dobili nekoliko dojava i da su ih prosledili tužilaštvu i policiji na proveru, ali odlaganja ispita nije bilo.

broj komentara 50 pošalji komentar
(četvrtak, 20. jun 2013, 22:19) - anonymous [neregistrovani]

nova matura

ako imaju bar malo obraza,neka ga i pokazu.izadjite ovoj deci u susret i dozvolite im polaganje nove mature,ali da bude za sve ista,a ne nekom jedan test,a nekom drugi.pa da vidimo pravo znanje.a ovako deca koja su dobra ne mogu da se upisu u zeljenu skolu,a oni sto su lencarili sada su prepisali test i bas ih briga.nije uredu,probudite se svi

(sreda, 19. jun 2013, 15:08) - anonymous [neregistrovani]

bravo

slažem se u potpunosti sa tobom sine (ćero - ako si devojčica )!

(sreda, 19. jun 2013, 10:08) - ,,VUKOVAC" [neregistrovani]

e moja Srbijo

Sve ide u Beograd. Mi iz drugih gradova nista ne mozemo da uradimo ukoliko u beogradu ne ustanu i kazu ,,DOSTA" je bilo da nas potkradaju . Da mi ispastamo zbog tudjih gresaka. Ponovite srpski ali to prvo Beograd mora da se pobuni !!!!!!!!!!!!!!!!!

(sreda, 19. jun 2013, 09:50) - e moj ćale [neregistrovani]

moral

Nije u pitanju samo mala matura,tusu i izbor za đaka
generacije ,velika matura itd.Ako imate direktoricu za komšinicu,tetku koja predaje u školi,tatu koji osigurava školu,a još pored toga direktoricnog sina koji deli diplome iz odbojke onda ste djak generacije.Sigurno se pitate u koja škola

(sreda, 19. jun 2013, 09:37) - Andra [neregistrovani]

kraj

lepo odradjeno a vi deco imate primer kako dalje.

(sreda, 19. jun 2013, 09:30) - Andra [neregistrovani]

posteno

lepo uradjeno.kad priznaju test iz srpskog promasaj nije totalan i imaju prostora za manevar da sacuvaju svoju dragu fotelju jer ta ista i daje mogucnosti.a deca su kolateralna steta.sto bi se zamarali s tim.verovatno njihova nisu ugrozena kao nasa.sta dalje savetovati deci kad sve o postenom radu pada u vodu.hvala drzavi srbiji za sve ovo

(sreda, 19. jun 2013, 08:37) - anonymous [neregistrovani]

Esi ti prso

nemaju sva deca mogucnost da se upisu de oni zele zato je bolje da polazu maturu

(sreda, 19. jun 2013, 08:36) - anonymous [neregistrovani]

Sta da se ponavlja

idi pa ti ponavljaj srpski ako mislis da je to lako

(sreda, 19. jun 2013, 00:57) - Zgrozeni student [neregistrovani]

!!!

Ovo je i vise nego smesno,slazem se da deca ispastaju ali mislim i da je prijemni svake godine sve laksi i laksi,i ove zadatke bi trebao da uradi svako ko je imao bar dvojku iz matematike,pa se samim tim sto su cak i resenja dobili i ove kao i prosle godine samo ponizeni i oni kao buduci akademski gradjani ali i kompletno skolstvo u Srbiji! Roditelji probudite se i pokusajte od dece da napravite ljude sposobne za zivot kad vec u skolama pocinju da prave "nesposobnjakovice" od njih!

(sreda, 19. jun 2013, 00:42) - peki [neregistrovani]

ukinite preijemni

98 sa godiste i mislim da bi trebalo da ukinu malu maturu jer smo se trudili da prodjemo sa sto boljim uspehom i sad nas maltretiraju da radimo test na kojem nas moze trema potpuno poremetiti i ne upisemo skolu koju smo zeleli a jos i ova kopiranja ali to je bio jedini nacin da test bude dobro resen