Milioni izostanaka iz škole

Đaci u Srbiji u prošloj godini imali čak četiri miliona neopravdanih izostanaka iz škole. Svaki učenik, u proseku, napravio 58 opravdanih i šest neopravdanih.

Kako bi se otklonilo ono što je loše u obrazovnom sistemu, Ministarstvo prosvete je na osnovu inspekcijske kontrole napravilo računicu. U prošloj godini đaci u Srbiji imali su čak četiri miliona neopravdanih izostanaka iz škole. U proseku, svaki učenik je napravio 58 opavdanih i šest neopravdanih.

Najviše su izostajali osnovci u Zaječaru, a najmanje njihovi vršnjaci u Novom Pazaru. U srednjoj školi najviše opravdanih broje Kragujevčani 103, a neopravdanih Somborci – 13,9.

Razlozi izostanaka su dosada, nenaučeno gradivo, ali i kalkulacije, priznaju i učenici i nastavnici. Sa starijim razredima raste i broj izostanaka.

Profesori iz Čačka i Kruševca kažu da se dešava da, kada se čitaju obaveštenje o opomenama i vaspitno-disciplinskim merama, da ta deca budu junaci kojima se aplaudira.

Kako navode, dešava se i da najbolji đaci pobegnu sa časova neočekivano.

"Nije reč o dešavanju unutar škole, nego i unutar društva. I obrazovanje mora da dobije mesto koje mu pripada", ističe ministar prosvete Žarko Obradović.

Profesori kažu da deo krivice snose i roditelji, koji deci pravdaju izostanke. A kako je osnovna škola obavezna, u drugu školu, zbog neopravdanih, premešteno je 159 učenika.

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić rekao je da mora da se napravi analiza posle svakog neopravdanog izostanka, da roditelj bude pisano obavešten, da se pojačano radi sa učenikom, da se vaspitno radi sa učenikom, a ne da se čeka da on stekne uslov da bude isključen, pa da se pokrene disciplinski postupak.

Ministartvo je obavezalo škole da donesu pravila ponašanja i zaposlenih, i roditelja, i učenika. Njima se tačno određuje način pravdanja izostanaka deteta sa nastave.

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 14. mar 2013, 11:53) - anonymous [neregistrovani]

Sombor

To je najdepresivnije mesto u svetu, zato svi beze odatle...

(četvrtak, 14. mar 2013, 11:36) - Nikola [neregistrovani]

bravo

Neko pomenu da profesorka matematike samo ispise na tabli pa se snadji apsolutno tacno lektire su apsolutno ne prilagodjene vremenu, progam je van svake pameti. Ogledno sam odeljenje u Kragujevcu 4 godine idem u skolu a po zavrsetku skolovanja moje celo odeljenje ce imati znanje kao da je zavrsilo kurs za elektronicare a ne da smo sedeli 4 godine u klipama.U nasim skolama se preopsirno proucava teorija koja je djacima dosadna a premalo je interesantne prakticne nastave, pa se desi da ucenik za 4 godine skolovanja nije naucio da zalemi 2 zice a kamo li da napravi neki sistem.Ali zato kada se najavi gospoda sa televizije kabinet se transformise u super opemljenu laboratoriju sa gomilom opreme koju djaci nikada nisu videli. I posle se pitamo zasto su kafici i igraonice sve puniji a skole sve praznije i zasto se nase diplome nigde ne priznaju. Kada bi svi mi dali samo mali doprinos situacija bi bila bolja ali od nezainteresovanog, nervoznoj i neadekvatno placenog profesora se ne uci !!!

(četvrtak, 14. mar 2013, 11:12) - anonymous [neregistrovani]

@pe5ra

Tacno!

(četvrtak, 14. mar 2013, 11:10) - anonymous [neregistrovani]

Fale klubovi

Sto se malo ne okrenu ka Japanu? Tamo u srednjim i osnovnim skolama postoje klubovi (na primer: informaticki klub, gradjevinski klub, slikarski klub, fotografski klub, kamp klub, itd), koji organizuju sami ucenici izmedju casova, to jest da se ukinu dve smene, da bi radili ono sto vole. Naravno da je dosadno kad ti neko tamo u ucionici iz predmeta Filozofija non stop blebece neke gluposti, a u matematici ti samo ispise na tabli kako to izgleda i snadji se sam. Veruj te mi, ja sam bio srednjoskolac pre 5-6 godina, znam o cemu pricam. Tako da ti klubovi mogu biti jedna vrsta zabave, a i takodje ti klubovi bi omogucili deci da steknu jedan mali uvid u RAD i zivot.

(četvrtak, 14. mar 2013, 11:05) - anonymous [neregistrovani]

neko jednostavno ne voli skolu

e pa nije bas tako!!!
moja majka je fakultetski obrazovana, domacica, pozrtvovana za porodicu, a ja sam imala brdo neopravdanih, 1 iz vladanja!!!
majku i ne pomisljam da okrivim za to...

(četvrtak, 14. mar 2013, 10:21) - anonymous [neregistrovani]

32 izostanka!

U moje vrijeme ko je imao 32 neopravdana izosatanka mora je biti iskljucen iz skole.A ovo u prosjeku 58 izostanaka tu nema skole.

(četvrtak, 14. mar 2013, 10:08) - anonymous [neregistrovani]

Krivo je obimno gradivo? Ma da...

@Stvarnost i mašta

Nemojmo, molim vas, ponovo mantru o težini i obimnosti gradiva. Hajde bolje da pričamo o tome kako nisu svi za iste škole i da učenike treba razvrstavati prema dosadašnjem uspehu, trudu, ozbiljnosti i aspiracijama. Zašto se stalno merimo prema najgorima? Pustimo najbolje da savladaju "obimno gradivo" - to jest - steknu više znanja. Oni neka pohađaju zahtevnije škole, a ostali neka savladaju najosnovnije (ako mogu i to) i - tutanj na dodatne obuke i rad.

(četvrtak, 14. mar 2013, 08:04) - anonymous [neregistrovani]

pe5ra

zivi se po sablonu ocajnih domacica i seks i grada.Majke tako zive koje bi trebali da budu stub porodice i vaspitanja deca.Tako da nije ni cudo sto su nam takve generacije...

(sreda, 13. mar 2013, 23:59) - Софија [neregistrovani]

Стварност и машта

Деци се свакодневно нуде слике и речи које ѕбинјују и одрасле, тако да су још и добра у односу на окруженје. Зашто се не поведе, коначно, најозбилјнија дискусија о обимности и тежини градива и нјеговој применјивости у животу. Радила сам у шкпли и напустила тај посао јер не прихватам систем школованја, који није модеран, сврсисходан и применјив. А о основним условима ѕа рад у великом броју школа болје и да не говорим

(sreda, 13. mar 2013, 23:54) - anonymous [neregistrovani]

Disciplina

Riba smrdi od glave. Disciplina treba da krene od vrha drzave. Prvo premijer, pa ministar obrazovanja, pa ko je vec tu, pa direktori skola, pa nastavnici-i onda ce i djaci postati disciplinovaniji. Ja sam osnovnu i srednju skolu proveo po nastavnickim strajkovima i kasnjenu nastavnika na svaki cas.