Читај ми!

Kijev kaže da je na granici 115.000 Rusa, NATO i SAD "vrednom partneru" neće slati vojnike

Sjedinjene Države najavile su slanje dodatnih jedinica u istočnu Evropu, ali ne i u Ukrajinu. Amerika i NATO tu imaju istu politiku, vojnike neće da šalju u zemlju koja nije članica Alijanse, iako je smatraju "vrednim partnerom". Ukrajinski ministar odbrane upozorio na to da se oko 115.000 ruskih vojnika nalazi u blizini granice.

Bajdenova administracija je juče najavila da će rasporediti još 1.000 vojnika u Rumuniji i 1.700 u Poljskoj. Taj potez su, kažu, povukli kako bi umirili svoje saveznike koji su zabrinuti zbog povećanih tenzija između Ukrajine i Rusije.

Američki vojnici, međutim, neće ići u Ukrajinu u slučaju sukoba, iako SAD obučavaju vojsku te zemlje, a Kijevu su poslali i naoružanje, kaže portparol Pentagona Džon Kirbi. To je na istoj liniji sa izjavama šefa NATO-a Jensa Stoltenberga.

"Predsednik je stavio do znanja da u slučaju još jedne invazije ruskih snaga na Ukrajinu, američke snage neće biti angažovane na terenu, u borbama u Ukrajini. To je veoma jasno stavio do znanja. Međutim, istovremeno je bio jasan da imamo obavezu prema našim NATO saveznicima, da bi osigurali da podržavamo Član 5. Zbog toga razmatramo niz opcija da pomognemo jačanju Alijanse na njenoj istočnoj granici", rekao je Kirbi za Glas Amerike.

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak rekao je da potez SAD predstavlja snažan znak solidarnosti. Pozdravio ga je i Stoltenberg, navodeći da je odgovor Alijanse Rusiji defanzivan i proporcionalan.

Zapad optužuje Moskvu da planira napad na Ukrajinu, a kao dokaz navode da se 100.000 ruskih vojnika nalazi na granici. Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba kaže da to nije dovoljno za potpunu invaziju i ističe da diplomatija daje rezultate. 

Moskva negira da planira napad i traži bezbednosne garancije od Zapada, između ostalog i da ne prime Ukrajinu u NATO. Pozitivan odgovor od Vašingtona i Alijanse nije dobila.

U dokumentima koje je, međutim, juče objavio španski Pais, oni nude Kremlju dijalog o kontroli naoružanja i mere za sprečavanje incidenata u zamenu za deeskalaciju situacije sa Ukrajinom i povlačenje ruskih vojnika sa Krima, Pridnjestrovlja, iz Južne Osetije i Abhazije.

U međuvremenu je Vašington rekao da više neće koristiti reč "neposredna" kada govori o mogućoj ruskoj invaziji Ukrajine, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Termin "neposredna opasnost" američki zvaničnici su u poslednje vreme redovno koristili sve dok ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije rekao da ih to frustrira.

Razgovor Džonsona i Putina 

Britanski premijer Boris Džonson razgovarao je juče sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, dan nakon što je rekao da je "Putin uperio pištolj u glavu Ukrajine".

Britanski premijer je u telefonskom razgovoru rekao ruskom predsedniku da bi bilo kakav napad na Ukrajinu bio tragično loša računica.

"Premijer je izrazio svoju duboku zabrinutost povodom trenutne ruske neprijateljske aktivnosti na granici sa Ukrajinom. Istakli smo potrebu da pronađemo način na koji ćemo poštovati i ukrajinski teritorijalni integritet i pravo na samoodbranu", rekli su u Džonsonovom kabinetu.

Kremlj je naveo da je Putin Džonsonu rekao da NATO nije na odgovarajući način odgovorio na zabrinutost Moskve za bezbednost.

Danas bi trebalo da se u Ukrajini sastanu turski i ukrajinski predsednik Redžep Tajip Erdogan i Volodimir Zelenski. Uskoro bi trebalo da se sa Putinom u Moskvi sastane i nemački kancelar Olaf Šolc.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара