Stoltenberg o 1999: Nije bilo jednostavno

Tokom bombardovanja razgovarao sam sa svojim prijateljima koji su živeli u Beogradu, rekao je Jens Stoltenberg za češki radio dodajući da je svaki gubitak nevinih života tragedija.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da razume da su sećanja na operaciju NATO-a iz 1999. i dalje bolna u Srbiji, ali je dodao da se mora imati na umu da je cilj NATO-a "bio da zaštiti živote i speči nasilje nad civilima".

"Tokom bombardovanja, sećam se, razgovarao sam sa svojim prijateljima koji su živeli u Beogradu i Srbiji. Smatram da je važno saznati direktno od pogođenih ljudi šta oni misle. Nije bilo jednostavno", rekao je Stoltenberg u intervjuu češkom javnom radio-servisu.

Kako je dodao, svaki gubitak nevinih života jeste tragedija.

"Ja sam izjavio saučešće svima koji su izgubili svoje najbliže na obe strane tog sukoba", rekao je Stoltenberg govoreći o bombardovanju SRJ.

On je u intervjuu povodom 70. godišnjice NATO-a rekao i da se ne sme zaboraviti da je Alijansa "pomogla da se okončaju dva rata na Balkanu".

"Prvo, rat u Bosni i Hercegovini, gde smo bili svedoci zločina i masakra u Srebrenici. I onda smo videli nasilje nad civilima na Kosovu. Čak i više od godinu dana diplomatskih napora nije dovelo do njegovog prestanka. Zato smo išli tamo da pomognemo da se okonča ovo nasilje i ubijanje civila. Od tada, NATO je bio na Kosovu kako bi osigurao bezbednost i zaštitio sve stanovnike, uključujući i Srbe", dodao je on.

Stoltenberg je podsetio i na svoje detinjstvo provedeno u Beogradu, ističući da ima veoma bliske odnose sa Srbijom i celom bivšom Jugoslavijom.

"Volim da se setim godina koje sam tamo proveo tokom detinjstva. Kada smo se vratili u Norvešku, imali smo dadilju koja je bila iz Srbije i živela je sa nama dugi niz godina. Tamo imam prijatelje, i vraćao sam se tamo mnogo puta", dodao je Stoltenberg.

broj komentara 43 pošalji komentar
(subota, 27. apr 2019, 22:39) - Jovan [neregistrovani]

Slazem se

Slažem se.... dosta mi ih je....

(petak, 05. apr 2019, 09:38) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Krivi....

Da,da,,i mismo KRIVI sto i danas se sretnemo
razgovaramo i ugovaramo sa prestavnicima ove grozne vojne saveze,kao da nista nije se desilo pre dve decenije.....Pero


(petak, 05. apr 2019, 08:58) - bane [neregistrovani]

kajanje

Da, sada se svi kaju i pričaju pričice za malu decu.Naša deca nisu doživela da čitaju ta kajanja.

(petak, 05. apr 2019, 05:50) - anonymous [neregistrovani]

Rezigniran

Da li to on hoće da kaže da su NATO snage ,,policajci" i da imsju prava bez odobrenja UN da kroje i na silu sprovode svoju ličnu politiku a ne po saglasnosti UN.

(četvrtak, 04. apr 2019, 22:04) - anonymous [neregistrovani]

Finmark

Sta mislis Stoltenberg da Finci u Finmarku postanu vecina i da zatraze da se odvoje od Norveske i pocnu napadati norvesku policiju iz zaseda?
Sta mislis da neka sila stane na njihovu stranu i bombarduje Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim i Tromsø? 

(četvrtak, 04. apr 2019, 19:40) - anonymousTO3A [neregistrovani]

GOS'N Stoltenbergu,

Vi pokusavate da branite 21 hijenu koje su napale JEDNU zebru (fer plej), branite ubice preko 2600 neduzznih, u nemogucnosti da se brane civila... samo mi objasnite jedno vase hladnokrvno ubistvo devojcice Milice Rakic, koja je sedela na nosi (nepune 2 god.)!? Kako bi Vi nazvali ubicu vaseg deteta sa 15000 stopa, bezbrizno sedeci u kokpitu pritiskajuci dugmad komandi za ispustanje bombi?

(četvrtak, 04. apr 2019, 19:23) - anonymous [neregistrovani]

Јефтина прича г.Столтенберга...

...чему та патетика, бомбардовали су нашу земљу коју он (као) толико воли, убијали људе свих вера и нација те '99-е у Србији, али и претходно у РСК и РС, да ли треба да спомињем осиромашени уранијум, али и (не знам зашто се ретко помиње?) још погубнији и опаснији плутонијум?

(četvrtak, 04. apr 2019, 18:23) - anonymous [neregistrovani]

Koje...

...saucesce obema stranama?
Kojim stranama?
Koje ti prijatelje u Beogradu imas sa kojima si razgovarao?
Koje sprecavanje stradanja?
Pa vi ste direktno doprineli stradanjima!
Znate i zasto!

(četvrtak, 04. apr 2019, 15:28) - Vidan [neregistrovani]

Komentar

Nema opravdanja za to što nas je NATO bombardovao.

(četvrtak, 04. apr 2019, 14:45) - tijana [neregistrovani]

Stoltenberg

Po tvome,znaci opravdano je bombardovati zemlju u kojoj ti se ne svidja vlada ili politika. Jos jedan KRATKOVIDI gradjanin na planeti. Covece,oni hoce roblje,hoce mrave.Verovati njihovoj propagandi moze samo neko kome su vrane popile mozak.