Čitaj mi!

Sestre i tehničari: U pandemiji se uči svaki dan, u svakom trenutku dostupni za pacijente

Danas se obeležava Dan medicinski sestra i tehničara koji su pretrpeli najveći teret tokom pandemije. Epidemija stavila nove zahteve i izazove pred medicinske radnike, kaže Dijana Otašević, predsednica udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica, dodajući da se učilo tokom svih dosadaših 15 meseci borbe sa koronavirusom.

Sasvim je izvesno da je godina za nama bila svima teška, ali medicinskim radnicima najteža. Pogledom iz bolničke postelje traže se oni koji su tu da čuju i pomognu 24 sata dnevno.

Dijana Otašević, predsednica udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica kaže za RTS da pandemija stavila nove zahteve i izazove pred medicinske radnike budući da su se suočavale sa novom bolešću. Učuli smo tokom rada svih ovih 15 meseci, dodala je Otaševićeva.

"Medicinske sestre su morale da savladaju pravilno korišćenje zaštitne opreme a da pritom pruže kompletnu pomoć i primene terapiju pacijentima", dodala je Otaševićeva.

Dijana Otašević, predsednica udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica i Dragan Kodžo, medicinski tehničar i predsednik onkološke sekcije.

Medicinski teničar i predsednik onkološke sekcije Dragan Kodžo kaže da nije bio crvenoj zoni ali da je svakodnevno bio suočen sa kovid pacijentima u radu na Onkološkom institutu. "Radeći svoje bazične poslove u svakom trnutku smo morali da budemo dostupni za kovid pacijente", naglasio je Kodžo.

Otaševićeva napominje da se ne smeju zaboraviti ni oni koji su radili u zelenim, žutim i narandžastim zonama. Zbrinjavali su pacijente koji nisu bili kovid pozitivni, kaže predsednica Udruženja medicinskih sestara.

"Posao medicinske sestre častan i odgovoran"

Na pitanje koje osobine treba da poseduju dobre medicinske sestre i tehničari, Otaševićeva je istakla da je pre svega biti medicinska sestra častan i odgovoran posao.

"Taj posao ne može da obavlja bilo ko. Od medicinske sestre se traži da bude kompeltna, izgrađena ličnost, da poseduje visoke etičke norme, da ima empatiju prema pacijentima i da pre svega bude dobro obrazovana", ukazuje Otaševićeva.

Kako dodaje, medicinska sestra mora voleti svoj posao, jer one zbrinjavaju ljude od rođenja do posledih dana života.

Otaševićeva navodi da je od malena želela da bude medicinska sestra i da kad bi mogla da se vrati u mladost ponovo izabrala isti poziv.

Kodžo kaže da ga je poslu privukla ljubav prema medicini. Dodaje da kada bi mogao da se vrati u prošlost da bi verovatno bio lekar, jer je posao tehničara i sestara jako težak.

"Muškaraca, kojih ima oko 20 odsto u ovom zanimanju, privilegovani su među ženama. Smatra da su muškarci tu da prate i pomažu ženama, jer su one, kako ističe", rođene za taj poziv.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">