Čitaj mi!

Raste broj zaraženih, ali se ne odustaje od osmomartovskih koncerata – karata skoro više nema

Karte za osmomartovske koncerte uveliko se prodaju. U iščekivanju su i muzičari, ali i publika. Kako se pripremaju organizatori i šta će biti ako Krizni štab donese nove mere?

Karata za koncerte, koji su predviđeni da se održe 8. i 9. marta u Kombank dvorani, više skoro i nema. Organizatori ističu da su mnoge manifestacije planirane za naredni period, ali da će njihova realizacija zavisiti od preporuka Kriznog štaba koje svakodnevno prate.

Da li će u Kombank dvorani publika uskoro uživati uz pesme Željka Vasića i Crvene jabuke, kao što je i predviđeno, za sada se tačno ne zna.

"U ovom trenutku pratimo situaciju iz sata u sat i čekamo informacije. Ukoliko se bude desio koncert, on će biti pod svim epidemiološkim merama koje su predviđene. U petak, kada se i obično zna šta će nas očekivati za vikend, mi možemo da znamo sa sigurnošću da li ćemo održati koncerte za vikend ili ne", navodi Jelena Kostadinović Burazor iz Kombank dvorane.

Ističe da ukoliko odluke budu bile takve da koncerti ne mogu da se održe, oni će biti pomereni, a karte će važiti za nove datume.

Ukoliko koncerti budu održani, biće to uz maksimalno poštovanje protivepidemijskih mera – kontrolisanja temperature posetilaca, dezinfekcije ruku, blokadu pojedinih mesta za sedenje. To znači da bi Kombank dvorana, čiji je kapacitet 1.400 mesta, u slučaju održavanja koncerata mogla da primi samo 500 ljudi.

Sa pogoršanjem epidemijske situacije, koju inače imamo ovih dana, bilo bi logično da se interesovanje za manifestacije ovakvog tipa smanjuje. Ipak, sudeći po rečima blagajnice, fanove pojedinih pevača i grupa ni opasnost od koronavirusa ne može zaustaviti.

"Osmog je rasprodat koncert, za sedmi je jako velika potražnja. Imamo još uvek slobodnih mesta", dodaje blagajnica Kombank dvorane.

Epidemiolozi se ne slažu sa onima koji veruju da je održavanje koncerata u ovom periodu bezbedno, čak i uz poštovanje svih preventivnih mera. Oni ističu da je zatvoren prostor u kome borave i pevaju izvođači, ali po pravilu i publika, rizično mesto za širenje virusa.

"Virus izlazi iz zaraženog organizma, lebdi u vazduhu, pravi aerosol. Neki pevači kažu hajde svi zajedno da pevamo, a onda peva i publika. Pevanjem se izbacuje više virusa iz organizma nego običnim govorom", navodi Radmilo Petrović, epidemiolog.

U iščekivanju odluke nadležnih, Kombank dvorana nastavlja sa planovima i daje podršku kulturnom životu Beograda. U petak će, ako to bude dozvoljeno, izložbom slika Miloša Šobajića, svečano biti otvorena galerija dvorane.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">