Čitaj mi!

EMA: Razmotriti davanje drugog bustera

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti i Evropska agencija za lekove (EMA) preporučili su da se druga buster doza vakcine protiv koronavirusa razmotri za starije od 60 godina, kao i za osetljivu populaciju. Ova preporuka usledila je pošto je širom Evrope naglo porastao broj novozaraženih.

Iako postojeće vakcine pružaju dobru zaštitu, odnosno sprečavaju da se razvije teška klinička slika koja bi dovela do hospitalizacije, njihova efikasnost je smanjena budući da je virus evoluirao.

Preporuka je da se za starije od 60 godina i osetljivu populaciju razmotri davanje drugog bustera i to najmanje četiri meseca nakon prethodnog bustera. Pritom, fokus treba da bude na onima koji su primili prethodnu dopunu pre više od šest meseci.

U Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti kažu da ne postoje jasni dokazi koji bi podržali davanje druge buster doze osobama mlađim od 60 godina, koje nisu pod većim rizikom od teške bolesti, kao ni zdravstvenim radnicima ili onima koji rade u domovima za stare, osim ako nisu pod visokim rizikom.

Takođe, ova dva tela su pozvala organe javnog zdravlja širom EU da planiraju dodatne vakcine tokom jesenje i zimske sezone za ljude sa najvećim rizikom od teških bolesti.